Alder å få lisens til 16,5 år

94De alder å få et førerkort har blitt redusert til 16,5 år. Starter i november, er den nye minstealderen i, ifølge ministeren for infrastruktur Schultz van Haegen.

Når den nye ordningen vil, kan ungdom fra 16,5 år følger en driving kurs. Hvis de har passert sine teoretiske og praktiske prøver, kan de veien fra 17 år, men bare hvis ledsaget av en erfaren sjåfør. På denne måten politikerne ønsker unge mennesker til å få enda tidligere erfaring på veien. Foreløpig alle med en lisens du kan fra atten rett på veien, noe som resulterer i relativt mange ulykker. Den ekstra erfaring under tilsyn for å forhindre dette.

Minister Schultz van Haegen jobbet lenger på planen. CDA MP Rouwe ønsker statsråden å foreta rettidig kjøreskoler klart hva det nye regimet. Ifølge ham november synes langt borte, men det er fortsatt raskere enn du tror så langt.

Nederland er det første landet til å møte minimumsalderen for å få et førerkort ned. Tidligere skjedde allerede i Sverige og Tyskland. I sistnevnte tilfelle suksess: unge tyske sjåfører som tidligere fått konsesjon og under tilsyn inntil deres attende grunn føre til 30 prosent færre ulykker og begått 20 prosent færre brudd. Ifølge Stiftelsen for trafikksikkerhetsforskning kan hindre den nye politikken i Nederland seksten dødsfall per år.

 

optimisme

Michael van der Maas av Trafikksikkerhet Nederland er optimistisk med tanke på den nye planen: "Ungdom mer erfaring under veiledning i ulike situasjoner. For eksempel hvis de bare tok klasser i sommer, og plutselig må kjøre på vinterføre." Han regner med at tretti til førti prosent av de mindreårige som ønsker en lisens, vil bruke den nye funksjonen.

Det er imidlertid krav til opplevelsen av co-driver, for å drive med en lisens under atten år. "Veileder må ha førerkort i minst ti år, og ingen overbevisning har vært for promillekjøring eller fartsovertredelse."