Renault Clio Estate Energy TCe Dynamique 90 (2016) ulasan

2pelaksanaankelajuantahun DibinaTahun pembelianMileage lalu
Clio Estate Energy TCe 90 Dynamique
5, Manual
2016
2016
10500 km
Kedudukan pembaca purata: 8.1 Penafian MyReview

Penerangan dan komen dalam seksyen kereta Myreview berdasarkan pendapat peribadi dan pengalaman pengguna. Sanoma Media Netherlands BV ( 'Sanoma') tidak boleh diadakan bertanggungjawab untuk kandungan atau akibat yang mungkin. Dalam Myreview kereta akan diletakkan di kedua-dua pengalaman baik dan buruk. Editor boleh ungkapan yang tidak memenuhi peraturan kelakuan atau mengubah suai undang-undang atau memadam pada setiap masa.

Ia tidak dibenarkan tanpa kebenaran Sanoma untuk menggunakan maklumat untuk Myreview Auto atau merebak melalui media lain.

tanggapan pertama

 • 300 km
 • 4 Mei 2016 17:13

Mengapa kereta ini?
Dengan sedikit di sana, Fiesta kami ternyata sedikit di sebelah yang kecil, terutama but. Memandangkan kereta itu pada tahun 2010, manakala Picanto isteri saya keluar pada tahun 2005, masih memutuskan untuk bertukar-tukar Fiesta berkaitan dengan (banyak) nilai jualan semula yang lebih tinggi.

keputusan
Sudah tentu saya diterokai medan pertama berkembang dan tiga keluar dari kereta popular. Bagaimanapun ia adalah jelas terlebih dahulu bahawa perlu ada drive atau harta, berkaitan dengan ruang. Kia Cee'd SW, Ford Focus SW dan Renault Clio Estate merupakan kereta pilihan. Kia segera dikaitkan dengan enjin besar yang akan memberi penggunaan terlalu tinggi. Kemudian didorong pandu uji dalam kedua-dua Focus dan Clio.
Akhirnya, keputusan jatuh buat Clio. A B-segmentasi adalah mencukupi untuk keluarga kita dan apabila semua pilihan yang dipilih, jumlah yang di bawah garis itu cukup menarik. Selain reka bentuk Clio yang pernah melangkah di hadapan Fokus. tumpuan, walaupun luhur dalam kedua-dua tingkah laku dan dalam ruang sebenarnya terlalu mahal untuk bersaing dengan Renault.

jualan
Selepas perbualan dengan peniaga itu ditandatangani untuk Renault Clio Estate TCe Dynamique 90, dengan pek dan pilihan yang dipilih:
- Comfort Tambahan (kawalan cuaca, hujan dan cahaya sensor, cermin lipat elektrik)
- City Tambahan (sensor letak kereta, menterbalikkan kamera dan pusat tempat letak tangan)
- R-Link (multimedia mewah dan berkembang / navigasi)
- chrome tingkap jalur
- rim logam taip: semangat noir
- kaca privasi

Semasa rundingan kita masih berjaya menangkap up:
- lapang penuh
- Waxoyl penyemburan lakuer
- plat lesen dengan huruf gunaan.

Masa penghantaran: 3-4 bulan.

tanggapan pertama
Walaupun tidak terlalu banyak untuk memberitahu, sudah tentu, kemudian, lagi pun setelah didorong tanggapan pertama selepas yang pertama ratus kilometer.

Pemanduan yang selesa dan ruang
Apabila anda duduk di belakang roda, kita lihat bahawa kereta di hadapan adalah sangat luas. Walaupun kereta adalah B-segmentasi, anda hampir boleh mengatakan bahawa anda boleh berurusan dengan C-segmentasi ada? Nah, dalam mana-mana kes, B 1/2. Jadi benar-benar kemas. Pada suku terakhir 2015, terdapat beberapa (kecil) perubahan dibuat kepada bahagian dalam versi Dynamique, yang saya sangat gembira. Pertama, lebih teruk titik tertinggi dalam ujian memandu, memasukkan plastik pada stereng hilang! Ia kini merupakan kulit dibalut stereng penuh (GT-versi). Pintu mengendalikan disediakan dengan tikar plastik sebagai ganti plastik berkilat yang sangat mudah berjangkit. Hanya kerangka tablet melontarkan yang masih berkilat, beberapa aksen kecil dalam jawatan dalaman. Tribute, Renault. Kereta itu kelihatan agak banyak lebih matang keluar. Tambahan pula, jam menampilkan petunjuk merah dan langkah-langkah pita (bukan kuning).
Di samping itu, kerusi juga mempunyai upholsteri reka bentuk baru. Aksen kelabu lapisan dipindahkan dari pusat kerusi itu dan kembali ke tepi kerusi. Sebagai untuk keselesaan. Tempat duduk adalah sangat bagus, tetapi menunjukkan belakang, terutama di rantau ini lumbar, sokongan yang sangat sedikit. Pipi yang sangat lembut. Semua dalam semua yang anda akan berada di dalam lebih tajam memborong sedikit menggegarkan belakang dan sebagainya di kerusi anda. Setakat ini saya merasakan bahawa jika membimbangkan.
Belakang: Well, saya berfikir bahawa pada masa ini salah satu kelemahan yang lebih besar. Di belakang anda tidak mahu tiga orang dewasa untuk perjalanan yang tahan lebih lama daripada, katakan, satu jam. Apabila saya diri saya sendiri, saya masih duduk dengan lutut saya terhadap kerusi itu (I 1.7. Berbanding dengan Fiesta ialah jarak di antara belakang dan tempat duduk depan dikurangkan dengan ketara. Memandangkan keadaan keluarga kita, bagaimanapun, masalah beberapa tahun pertama.
Trunk: Sudah tentu kami telah membeli Estate: Baik dalam segmen B itu. Terdapat banyak dalam. Terlalu buruk bahawa buggy dilipat kami (yang agak panjang) malangnya memanjang atau melintang masuk ke dalamnya. titik plust besar. Hampir seluruh bahagian belakang dibuka. Sama sekali tidak ada persoalan ambang a. Sangat praktikal dan bagus!

Pemanduan dan pengendalian
Sebelum apa-apa pun tentang pergi untuk membeli kereta ini, saya telah membaca banyak tentang di mana beberapa perkara negatif tentang motorisasi dan penggunaan. Lebih sedikit terakhir kemudian. Mengenai pengendalian: Sangat selesa. Lebih ringan daripada diimbangi Fiesta menyebabkan lebam dan ambang dengan lebih fleksibel dihapuskan. Sesuatu yang saya benar-benar suka. Saya bukan casis sporty yang saya di syurga saya dilancarkan. stereng adalah langsung dan cahaya, sesuatu yang saya suka lakukan. Switching adalah sesuatu yang bergetah pada pendapat saya tetapi suis poker atau tepat. Talian banyak membaca mengenai penglihatan yang miskin di seluruh jurulatih, tetapi saya tidak boleh benar-benar berkaitan dengan itu. Ya, cermin adalah sedikit di sebelah yang rendah, yang boleh menyebabkan masalah di lampu isyarat, tetapi saya mengalaminya sebagai suatu kacau ganggu. Pandangan belakang yang baik, tingkap antara C- dan gaya D memberikan harta yang banyak lagi penglihatan daripada hatchback. Apa yang saya benar-benar perlu untuk mendapatkan digunakan untuk operasi navi yang perlu berlaku di belakang hendal sebagai satu unit. Saya telah agak mempunyai butang pada stereng daripada belakang. Bunyi dalam sesuatu jurulatih lagi yang saya telah membaca banyak aduan tentang. Saya sangat positif terkejut, dalam erti kata bahawa anda mendengar bunyi enjin yang sangat sedikit. Pada kelajuan yang lebih tinggi bermakna blok adalah sangat tenang. denda tebal demikian. Walau bagaimanapun, lebih cepat saya pergi, bunyi angin yang lebih sepanjang A-tiang. Ia seolah-olah menjadi kelemahan dikenali kereta ini. Saya melihat ia kerana ia adalah sesuatu yang saya mahu melihat melalui pengedar untuk. Jaminan tersebut akan menjadi mudah untuk menyesuaikan diri.

R-Link
Orang ramai berpuas hati atau di sana, atau memperolehnya. Saya pasti jatuh di bawah kategori pertama. Ia adalah satu sistem yang serba boleh dengan banyak pilihan. Pada masa penulisan saya hanya mula untuk perjalanan melalui sistem ini tetapi mengemudi melalui tanpa masalah. arahan navigasi boleh diberikan melalui pengecaman suara, tetapi tidak ada ia anda memerlukan masa. Sistem yang bertindak balas sangat perlahan. Saya tertanya-tanya bagaimana Perkhidmatan LIVE dibayar daripada tomtom untuk bekerja bersama-sama dengan navigasi standard. Saya tertanya-tanya jika ini adalah bernilai wang. Saya telah membaca bahawa kemas kini peta pembelian boleh menjadi perniagaan yang mahal kerana Renault telah tidak bersetuju dengan kemas kini mudah tomtom untuk menyediakan. Bit malang, tetapi di sini saya mempunyai jadi saya tidak mempunyai pengalaman membolehkan tidak menghakimi lanjut mengenai itu.
Sambungan Bluetooth dengan iPhone saya telah dibuat dalam masa yang singkat dan berfungsi dengan baik. Saya tidak mempunyai perbualan dijalankan supaya tiada apa-apa penghakiman. Kualiti audio muzik yang dialirkan adalah lebih baik daripada yang dijangkakan. cerita yang sangat susah membaca tetapi dalam kes saya, saya kagum. Sistem ini akan menyambung ke i-Tunes dan mengambil struktur direktori penuh album dan senarai main walaupun sepenuhnya. Juga hanya menyambung iPod boleh digabungkan dengan kabel USB untuk R-Link yang juga mengekalkan struktur folder di dalam ini. Sesuatu yang saya berharap tetapi tidak menjangkakan. Kelas begitu!
Kelemahan ini boleh menjadi struktur menu mengelirukan sistem. Sesuatu yang saya pertama menekan satu atau dua butang boleh berbuat apa-apa, seolah-olah mengaitkan R pasti pergi beberapa rumit. Mungkin digunakan untuk.
Kualiti bunyi radio digital melalui speaker bunyi Arkamys 3D adalah baik. Mengharapkan ada keajaiban tetapi untuk peralatan audio asli yang memenuhi halus.
Nice adalah bahawa sistem menyokong jauh dalam 'eko-memandu. Anda juga mendapatkan perjalanan yang skor bagaimana memandu anda adalah alam sekitar (atau tidak).

Motorisasi dan prestasi
Penting, tetapi bukan yang paling penting bagi saya (ini merupakan dua kategori di atas saya). Sengaja memilih TCe 90 kerana saya mahu penggunaan bahan api yang lebih rendah. Diesel bukan satu pilihan kerana kita adalah kurang daripada 15k setahun jam. Dalam ujian memandu itu sudah blok turbo-besaran ini cukup memberi dorongan ke kereta. Ini datang kira-kira 2000 rpm dan ia membuatkan kereta yang cukup baik datang bersama-sama dalam lalu lintas. 1.25, adalah atmosfera dari Fiesta sini jauh lebih kesukaran. Sesuatu yang saya benar-benar perlu untuk mendapatkan digunakan untuk gemuruh enjin yang rendah. Sebelum anda tahu anda sudah tinggi di revs. oleh itu blok ini menjemput membuat revolusi, yang membawa kepada penggunaan yang lebih tinggi. Forwarding cepat dan kaki kanan sederhana membolehkan penggunaan dalam had. Sekali sehingga kelajuan, ia akan mengambil sedikit masa sebelum membuat kelajuan anda, tetapi ada sesuatu yang pasti. Kerana memandu dengan jangkaan keperluan ini tidak menjadi masalah. Bermula pada masa dengan kelajuan dan kemudian seterusnya. Tidak ada masalah.
Sistem start / stop adalah sesuatu yang saya perlu untuk mendapatkan digunakan untuk. Saya fikir ia adalah satu sistem yang baik, tetapi belum lagi ia tidak sentiasa ada. Sudah tentu, sistem tidak akan berfungsi jika terdapat penghawa dingin bekerja keras meniup atau apabila enjin sejuk, tetapi dalam pemanduan biasa saya terlalu kerap mesej bahawa sistem itu tidak ada. penantian Saya hanya tertanya-tanya sebelum saya mungkin hanya untuk menonton rancangan. Adakah anda rider yang tenang yang menyediakan gas dikawal dan memahami seni upshift yang cepat, maka anda akan terkejut. Adakah anda lebih biasa dengan oleh tendon kepada 4000 rpm sebelum upshifts, maka blok ini agak sedikit untuk minum. Saya akan pergi untuk diesel.

penggunaan
300 di kaunter kerana saya tidak mempunyai banyak untuk memberitahu. Komputer percutian menyediakan purata antara 5,9-6,1 per 100 km, atau 1: 16,4-16,9 Saya mencari sebuah kereta yang boleh menganggap lagi menjadi, agak baik. Beberapa nota semasa: Terdapat banyak bandar perbatuan dan saya tidak pernah ke butang eko. Jadi saya mempunyai semua keyakinan bahawa ia boleh masih turun.

Lebih lama lagi ...

Update selepas 10,000

 • 10500 km
 • 5 Jan 2017 16:05

Selepas memandu beberapa bulan dengan Renault untuk mempunyai, kami telah lulus 10,000 bulan ini. Masa untuk kemas kini:

Keselesaan pemanduan dan pengendalian.
Masih sangat berpuas hati. Ia adalah kereta mewah yang menghantar baik dan melakukan apa yang anda mahu. Stereng selesa untuk memegang dan boleh digunakan dengan mudah. Kelajuan adalah terhad pada 100 km sejam dan ia menunjukkan bunyi yang terhad semasa memandu. bunyi angin hanya muncul betul-betul di dalam angin sakal. Pada pandangan saya, tidak mengganggu cukup untuk akut apa yang perlu dilakukan dengan ia tetapi saya akan mengatakan pasti pada selekoh pertama.
Minus pelayaran ditala seperti keldai. Sistem ini bertindak balas terlambat di cerun jadi kelajuan yang terlalu tinggi atau terlalu lewat. Hakikat bahawa butang stereng tidak diterangi saya mendapati pelik.
Semasa cuti musim panas kita sedang bergerak ke Jerman dan ia berfungsi dengan baik. Ia adalah kereta yang masih lazat selepas beberapa jam didorong. Kerusi yang bagus selesa, tetapi kerusi itu adalah lebih disukai. penggantungan ditala membuat selesa nice autobahn adalah kegembiraan untuk memandu lebih.
Beralih Saya rasa mungkin yang paling lazat dari kereta. Ia adalah apa yang kebas dan tidak sepenuhnya tepat. Anda membuat pukulan panjang yang poker yang terlalu panjang. Oleh kerana bilangan revs rendah pada kelajuan Saya terlepas sebarang gear ke-6. Sebagai sebahagian daripada memandu ekonomi, saya terpaksa suka untuk mempunyai.

Pencapaian
Lebih daripada cukup untuk gaya memandu saya. Blok ditiup menyediakan banyak menyemarakkan saya dengan menarik walaupun dengan contohnya. Memandu ke dalam Van Brienenoordbrug melalui IJsselmonde jalan, kereta masih menarik besar dalam gear keempat. Di Sauerland gunung yang dia menunggang bersama-sama dengan baik. Cerun dia mempunyai beberapa masalah, tetapi bagi saya dapat membawa kekuatan yang cukup untuk kelajuan. Kereta itu kemudian gelung agak seteguk jalan.

R-Link dan sistem lain / pilihan
Anda boleh membawa banyak tetapi ia berfungsi sangat rumit. Walaupun struktur menu sistem adalah baik, bertukar daripada satu stesen radio yang lain adalah misalnya sangat janggal. Ia mengambil tindakan terlalu banyak! Kasihan. Sangat baik adalah sistem navigasi yang, walaupun sifat rumit, adalah amat sesuai untuk beroperasi. kawalan suara adalah menyakitkan perlahan, tetapi kerja-kerja sentiasa.
Sistem start / stop dan kini saya akan benar-benar berkesan hanya jika semua syarat-syarat yang optimum. Saya tahu terlebih dahulu sekarang apabila dia akan melakukannya atau tidak. sensor cahaya berfungsi dengan baik tetapi ada dihidupkan terlalu awal untuk pencahayaan. Saya mempunyai pemacu peta warna pada mulanya oleh rasuk rendah tetapi melakukannya dengan cepat ditinggalkan kerana anda menghantar dalam cahaya matahari penuh dengan warna malam. Lihat jika peniaga itu boleh melakukan sesuatu di sini.
Kurang positif, saya pada sensor hujan. Melakukan tidak pernah benar-benar baik. Atau cepat memadam, atau terlalu perlahan. Laraskan tombol pada pemegang tidak berjalan dengan baik. Yang perlu menjadi benar-benar baik, Renault!
Kawalan suhu berfungsi dengan baik. Dalam bulan-bulan sejuk, bagaimanapun, ia mengambil masa yang lama untuk memanaskan udara mula merebak. Malangnya lagi menggaru Pemanas cermin depan tidak hadir.

ruang
Depan, lebih daripada denda, saya tidak boleh mengatakan apa-apa lagi. Belakang sebenarnya ketat. Sebagai seorang dewasa anda tidak adalah sangat luas. Keluarga dengan anak dewasa benar-benar lebih baik dihidangkan dengan C-segmentasi. Batang kelihatan lapang tetapi apabila memuatkan cuti ternyata sebenarnya agak masih mengecewakan. Khususnya, hakikat bahawa, kerana ketinggian meningkatkan dari tingkat loading, kereta lebar menjadi sempit adalah sangat ketara. Nasib baik, kita tidak akan selalu kereta yang penuh sesak demikian. Lebih daripada ruang yang mencukupi untuk kereta atau kereta tolak, secara kebetulan.

Butir-butir yang 10,000
Sebaik sahaja ia berlaku bahawa radio kereta (yang biasanya keluar pada pembukaan pintu pemandu) tidak dibuat lagi. Sistem RLINK nampaknya tersekat. Nasib baik, peniaga itu hanya beberapa kilometer dari kami dan dia memberitahu kami bahawa anda atau suku radio kereta anda mesti meninggalkan diletakkan (?) Atau anda perlu untuk melepaskan salah satu tiang bateri anda. Sekiranya ia berlaku lagi akan menawarkan ketenangan kemas kini perisian.
Kereta itu mula retak sebelah pintu apabila mengambil benjolan sedikit. Saya mengesyaki sesuatu dalam getah. Saya biarkan ia melihat pula orang pertama yang.
Apabila mengisi minyak menghidupkan gun ke belakang awal! Jika terdapat 8 liter apabila dia boleh menjadikan semua off. mengambil, memegang terbalik, semua tidak mengapa. Sahaja senjata setakat ini bahawa anda menyimpan petrol melihat mengalir ke dalam kerja tangki untuk benar-benar mengisi tangki. Sangat menjengkelkan.
audio kadang-kadang bermula dalam mod yang salah. Iaitu, dalam mod yang lain dari anda meninggalkan dia. Sebagai contoh, kereta yang ditinggalkan dalam mod radio manakala pada permulaan permulaan mod USB yang akan datang. Pelik dan pasti kerana sistem tersebut beroperasi dengan mudah dan cepat (tidak) adalah sangat menjengkelkan.
Seperti biasa ini juga benar: calar pertama melakukan yang terbaik. Selain daripada itu saya rasa cat sangat mudah terdedah kepada calar.

penggunaan
Selepas huruf terakhir, penggunaan walaupun jatuh beberapa persepuluh sehingga 5.4 L / 100 km, tetapi musim sejuk telah timbul kerana saya masih setengah liter yang di atas. Pada masa ini begitu purata sekitar 5.7 L / 100 km. Tidak buruk tetapi saya telah dijangka lebih, terutamanya kerana saya sangat berhati-hati memandu (pecutan cepat dan pelancaran lama dalam kelajuan, banyak perbatuan di bandar). Walau bagaimanapun, banyak yang lebih cekap daripada kereta sebelumnya manakala ia adalah sedikit lebih rendah dalam jisim. (6.3 L / 100 km)

Plus dan kemudaratan
Sehingga kini paling plus dan kemudaratan di rawak

+ masih reka bentuk yang indah dan warna
+ kedudukan tempat duduk yang selesa, operasi dan pengendalian
+ ekonomi
+ RLINK navigasi yang baik
+ operasi kawalan suhu
- rumit untuk beroperasi dan tidak stabil firmware RLINK
- kawalan sederhana sensor hujan
- Pemanas datang perlahan-lahan

4.5
 • keselesaan 5.0
 • prestasi 4.0
 • kebolehpercayaan 4.0
 • kos 4.0
 • anda akan membeli kereta dari jenama ini? mungkin

Berikan pendapat anda tentang penulisan gaya dan kebolehgunaan. Sekurang-kurangnya lima menerima penilaian, purata penilaian akan dipaparkan.

 • buruk
 • tidak mencukupi
 • cukup
 • baik
 • sangat baik
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.