Volvo S80 2.4 170hp (2000) ulasan

1pelaksanaankelajuantahun DibinaTahun pembelianKM-mode, apabila membeliMileage lalu
S80 170hp 2.4
5, Manual
2000
2012
170000 km
175000 km
Kedudukan pembaca purata: 8.8 Penafian MyReview

Penerangan dan komen dalam seksyen kereta Myreview berdasarkan pendapat peribadi dan pengalaman pengguna. Sanoma Media Netherlands BV ( 'Sanoma') tidak boleh diadakan bertanggungjawab untuk kandungan atau akibat yang mungkin. Dalam Myreview kereta akan diletakkan di kedua-dua pengalaman baik dan buruk. Editor boleh ungkapan yang tidak memenuhi peraturan kelakuan atau mengubah suai undang-undang atau memadam pada setiap masa.

Ia tidak dibenarkan tanpa kebenaran Sanoma untuk menggunakan maklumat untuk Myreview Auto atau merebak melalui media lain.

Menjimatkan dan selesa

 • 175000 km
 • September 18, 2012 19:38

Selepas perlanggaran dengan rusa, saya terpaksa menggantung 728i saya. Saya memutuskan mana kereta tidak membiarkan dibaiki segera kerana kos-kos akan hilang serta-merta, dan saya masih mahu menunggu dan melihat krisis ini. Saya suka denda wang saya dengan saya.

Jadi saya perlu seorang pemandu setiap hari baru. BMW adalah jenama saya dulu tetapi dengan 728i baik dalam garaj, saya memutuskan ia tidak perlu menjadi semestinya BMW dan saya melihat jenama lain. Model yang berbeza diperiksa dan akhirnya berakhir dengan Volvo S80 yang dari lewat 90-an adalah dalam pengeluaran.

Saya menyertai S80 kerana saya suka sedan perniagaan yang besar dengan garis lurus. Walaupun S80 adalah kelihatan lebih moden daripada E38 728i saya ada, masih ada "kebetulan" kerana saya melihat sedan.

Saya sedar mencari dengan petrol S80 tanpa turbo dan transmisi manual.
- Petrol untuk kilometer saya (kira-kira 15,000)
- Tanpa Turbo kerana ini hanya boleh dipecahkan selepas + - 150 000. Dan mari kita menghadapinya, pemandu pajakan atau pelumba turbo menunggu kemas dengan tutup enjin itu dibuat selepas di rumah atau berada di stesen minyak? Tiada siapa!
- Manual kerana saya membaca banyak cerita-cerita seram tentang S80 dan mesin layan diri pada tahun-tahun pertama pembinaan. Kedua-dua bekas GM Aisin apabila tong.

Saya sedar bahawa ini menghadkan pilihan untuk S80 dengan S80 2.4 atau 2.9. Saya memilih 2,4 khusus 170 versi HP. Malah, ia juga telah dijadikan 2.4 140 versi HP.

Akhirnya saya datang ke S80 dengan kira-kira 170,000 kilometer, dalaman kuning air, 170 versi kuasa kuda daripada 2.4 dan transmisi manual! Pilihan adalah sebaliknya terlalu besar. Selain peralatan standard di seluruh beg udara, penyaman udara dan kawalan pelayaran. Cantik! Apa yang saya cari!
Ditunggang ujian dan membeli kereta. Pemilik sebelumnya telah dilakukan perubahan pengedaran dan pam di + - 165 000 .. Pekerjaan ini jadi saya tidak berjalan.
Saya selesai perkhidmatan kepada semua penapis & untuk menukar palam pencucuh dan melaksanakan perubahan minyak. kereta sekarang adalah atas supaya tip! Gandingan masih baik dan brek dan tayar boleh menyertai beribu-ribu kilometer!

Tentang memandu:
Kereta itu mendorong sangat bagus. Penggantungan itu adalah set selesa membuat perjalanan panjang di lebuh raya yang selesa. Enjin 170hp cukup kuat untuk penunggang yang normal. Sangat cepat dan bunyi yang indah yang lima silinder!
kereta juga sangat tenang sekitar 130-140. Ini biasanya kelajuan pelayaran saya di lebuh raya dan saya seperti angin!
Pada perjalanan jadi saya tidak mempunyai aduan. penebat yang baik, licin penghantaran manual anjakan dan kawalan yang sepatutnya.
Ruang anda juga mempunyai lebih daripada cukup. Menampar anda kembali ke bawah, mungkin ada banyak perkara yang akan diangkut!

Teknik ini:
Saya mendapat kereta terlalu pendek untuk benar-benar memberi pendapat mengenai kualiti teknikal. Bahagian-bahagian yang terawat dengan baik jadi sangat murah berbanding BMW tidak perlu mahal. Bahawa saya mempunyai semua alat yang diperlukan dan menyokong sepasang aci menjadikan ia sangat mudah untuk do-it-yourselfer. Kebanyakan bahagian seperti palam pencucuh, penapis dan cecair boleh dengan mudah menggantikan diri mereka sendiri. Dalam bay enjin yang besar adalah satu blok enjin agak kecil supaya anda mempunyai banyak ruang untuk hapus pelbagai lampiran harus ia pernah dibuat. Berfikir tentang:
- badan pendikit
- penggelek
- Dynamo, pemampat, starter

Nah biar saya mengatakan bahawa kereta itu adalah SANGAT-hati! Walaupun saiz dan berat hampir 1500 kg, saya mendapat 12 satu dengan mudah! Yang menjajap pada + - 130 KMU.
Dalam gear 5 melakukan pada kelajuan kira-kira 3000 RPM. Yang kurang daripada purata 1.8 toerenbrullertje itu. Kerana kereta itu juga dilindungi, anda akan mendengar enjin tidak berfungsi.

Kelemahan kereta ini:

Design Kesilapan # 1
Badan-badan pendikit diketahui gagal selepas 2 tan. A berpatutan baru tetapi sematkan di dalam fikiran apabila membeli Volvo dengan badan pendikit elektronik dikawal!

Design Kesilapan # 2
Ada gemuruh dalam subframe. Melalui perisian pengedar Volvo (jangan tanya saya bagaimana saya perlu datang), saya tahu bahawa Volvo telah lupa dengan model tahun 2002 untuk memasang dua getah O-cincin di subframe. A fix sangat mudah untuk purata do-it-yourselfer dan O-cincin dan bolt anda tidak perlu kos turd. Ia tiada kerosakan tetapi ia adalah subframe anda yang kadang-kadang bersambung dengan casis anda. Ini menyebabkan bunyi besi ke besi. Tidak berbahaya tetapi menjengkelkan dalam kereta juga dilindungi.
Supaya tidak takut bunyi memetik pada kelajuan rendah dalam kereta ini. Ini adalah agak mudah untuk menetapkan dan merupakan afdingpunt nice!

kemasan dalaman
Saya bandingkan dengan BMW S80 saya, atau E39 5 Series dari abang saya, saya boleh membuat kesimpulan bahawa bahagian dalam S80 adalah sangat papa. Semua plastik rapuh dan murah dan plastik. Ia mainan kerincingan tidak benar-benar memandu, tetapi ia masih kelihatan murah keluar. Ia mainan kerincingan apabila anda menekan sedikit. Terutamanya pada konsol tengah. Walaupun dalaman krim kuning air adalah baik, saya membenci ia supaya yang (pernah) jenama premium seperti Volvo menyampaikan seperti kemasan buruk di dalam kereta yang harus dimiliki oleh segmen atas!

Mata jacking
Tidak baik mata jacking jelas
Untuk membicu kereta anda dengan jack kereta, anda mempunyai kepentingan dalam baik persegi atau bulat mata jacking. Volvo tidak mempunyai titik di mana anda boleh meningkatkan ia tidak mempunyai bentuk yang jelas. Do-it-yourselfer kerana saya ingin, seperti BMW melihat apa hidangan atau persegi di mana bicu sesuai demikian di bawah. Volvo tidak mempunyai ini. Anda Harus menambah baik dengan jack kereta anda dan untuk mencari titik di mana anda selamat boleh meletakkan aci sokongan anda.

Jika anda boleh hidup dan boleh mendapatkan semula kelemahan reka bentuk diri dengan negatif ini, anda mempunyai kereta yang baik di sini. Mereka kos tidak lebih turd. Kurang daripada 3500 € anda boleh membeli salinan yang sangat baik dari tahun model pertama dengan penyelenggaraan yang minimum tertunggak.


Ia adalah kereta moden biasa. Adakah anda pernah mendapat mankementje pelik, anda perlu membaca kes itu. Komputer riba dengan VADIS atau VIDA (Volvo perisian pengedar) dan USB>penyambung OBDII adalah satu kemestian!

4.0
 • keselesaan 4.0
 • prestasi 4.0
 • kebolehpercayaan 4.0
 • kos 4.0
 • anda akan membeli kereta dari jenama ini? yes

Berikan pendapat anda tentang penulisan gaya dan kebolehgunaan. Sekurang-kurangnya lima menerima penilaian, purata penilaian akan dipaparkan.

 • buruk
 • tidak mencukupi
 • cukup
 • baik
 • sangat baik