Seat Leon Cupra 2.0 TSI 280 (2015) ulasan

29pelaksanaankelajuantahun DibinaTahun pembelianMileage lalu
Leon 2.0 TSI Cupra 280
6, Automatik penghantaran dwi-klac
2015
2015
27500 km
Kedudukan pembaca purata: 8.1 Penafian MyReview

Penerangan dan komen dalam seksyen kereta Myreview berdasarkan pendapat peribadi dan pengalaman pengguna. Sanoma Media Netherlands BV ( 'Sanoma') tidak boleh diadakan bertanggungjawab untuk kandungan atau akibat yang mungkin. Dalam Myreview kereta akan diletakkan di kedua-dua pengalaman baik dan buruk. Editor boleh ungkapan yang tidak memenuhi peraturan kelakuan atau mengubah suai undang-undang atau memadam pada setiap masa.

Ia tidak dibenarkan tanpa kebenaran Sanoma untuk menggunakan maklumat untuk Myreview Auto atau merebak melalui media lain.

pengenalan

 • 400 km
 • 3 Jan 2015 09:51

Selepas empat bulan menunggu akhirnya saya Seat saya Leon Cupra 280 boleh menerima. Pada pertengahan November kereta itu sudah pada pengedar di kaki lima, tetapi saya mahu kereta itu pada Januari sehingga pendaftaran. penantian yang lama.

Mengapa saya memilih Cupra? Selepas Renault Megane RS 265 Cup, saya kembali kepada semua-bulat. Sebuah kereta yang saya boleh selesa pergi bercuti, tetapi juga kereta yang saya boleh sudut baik di jalan yang berliku-liku. Saya mempunyai dua kereta dalam senarai saya. Pertama saya melihat BMW Amsterdam yang 35is BMW Z4 digunakan. BMW jatuh. Motor adalah kejam, juga keadaan kereta yang terbaik dan apa yang sebuah kereta yang cantik! Hanya saya mendapati mengecewakan kereta apabila saya akan naik. Khususnya, rangka sokongan dan kawalan adalah carta rancangan untuk saya. kereta terasa berat, kawalan tidak BMW dan bahagian bawah yang tidak seimbang. Sehingga 80% daripada had sebuah kereta mewah, di atas naga.

I Come kembali dalam hothatch keluar. Tidak menghairankan, saya mempunyai 130I BMW, Golf VI GTI dan Renault Megane RS didorong. Saya mempunyai kelemahan untuk hothatches. kereta keluarga biasa perlumbaan ke bawah vokal jalan dengan sedikit pengubahsuaian. Pilihan tempat Seat Leon telah menjadi mudah bagi saya. The Cupra adalah sama nisbah hp / harga yang paling baik. A Golf GTI mempunyai hiasan yang lebih bagus sedikit, tetapi anda perlu menyemak firma senarai pilihan dan dia rindukan 50 hp (Prestasi Version). The Golf R dan Audi S1 ​​Saya mencari kereta besar, tetapi malangnya agak terlalu mahal. A Focus ST pernah ada pilihan, dan saya tidak menunggu sejuk Honda Civic Type-R atau Focus RS (akhir 2015).

Jelas sekali saya membuat ujian memandu di Cupra, saya ketagih. kelihatan sejuk, penggantungan halus (yang benar-benar semua-bulat), baki bagus, cengkaman yang baik (dengan kunci pembezaan). Bagi pencinta di www.driveaholic.nl Saya telah menulis mengenai ulasan. Saya tahu Leon jika tidak semua betul, kereta dipajak saya adalah Seat Leon 2.0 TDI FR. Juga kereta saya sangat gembira tentang. Jadi saya mempunyai dua Leon depan pintu kemas kini berdiri. Saya memilih warna Alorblauw, baru-baru ini telah menjadi boleh didapati di Cupra.

Saya juga memilih kotak gear DSG itu. Saya selalu didorong kereta transmisi manual, tetapi kini sekali lagi 'menipu' dengan DSG. A gear sangat bagus, terutamanya dengan dayung di belakang stereng roda anda boleh berseronok. Saya juga telah memeriksa beberapa pilihan yang membuat hidup lebih mudah seperti bumbung, navi, PDC, naik taraf Sound, DAB +, Pack Keselamatan, kerusi panas dan beberapa perkhidmatan lebih sedikit. Secara lalai, kereta itu sudah dilengkapi dengan lampu LED penuh, peredam penyesuaian, roda 19 inci, slip pengkamiran terhad dan barangan lain yang berguna.

Semalam saya ada kereta yang diterima dan segera memandu pertama 400 kilometer. Saya kemudian akan mengisi penilaian, yang saya kini dimasukkan ke dalam bintang purata 4. Tetapi malangnya saya mendapati masalah pertama. kereta bergetar. minggu depan, jadi kembali ke garaj untuk mengimbangkan semula kereta.

pelan yang lebih terperinci? Saya mahu meninggalkan kereta pada akhir Mac kerepek JD Engineering dan menggantikan ekzos untuk satu yang lebih menyeronokkan. The Cupra tidak bunyi sangat memberi inspirasi. Sesuatu perlu dilakukan. Saya mengisi ulasan ini kemajuan selanjutnya perbatuan dan / atau apabila melaporkan butiran.

membuat penambahbaikan kecil

 • 7000 km
 • April 27, 2015 10:16

Pertama 7000 kilometer sudah pada jam. Di 5000 kereta saya perbatuan di JD Engineering juga disediakan dengan lada tambahan. Beberapa perkara yang jatuh:

keselesaan
Pertama ditandingi. Apa yang lebih baik berbanding RS Megane saya sebelum ini. Dengan peredam dalam mod keselesaan adalah benar-benar sebuah kereta touring yang besar. Maka nikmat keselesaan yang adalah bahawa kereta yang agak tenang dan tempat duduk adalah sangat halus. Paling menarik adalah memandu pada kelajuan tinggi di Autobahn. Kestabilan berarah adalah benar-benar indah. Kelajuan 250 kilometer sejam atau lebih cepat adalah tidak ada masalah untuk Cupra. Juga selekoh lebuh raya cepat boleh menangani dengan yakin.

Vs DSG gearbox
DSG gearbox amat disyorkan. Kelajuan perubahan gear adalah benar-benar menarik. Terutama downshifting dengan sirip kekal menyeronokkan ketagihan. Mod sukan adalah sangat baik apabila anda menunggang sporty. Di lebuh raya / autobahn adalah kedudukan D biasa lebih menyenangkan. Kelemahan hanya, saya terlepas gear ketujuh untuk mendapatkan beberapa ekonomi bahan api. Dalam memandu yang tenang adalah salah satu daripada 12 dicapai maksimum. Saya memandu purata 1 hingga 9. Saya terlepas penghantaran manual? Tidak, bukan sekarang.

Pengendalian / pengendalian
Saya jelas sporty mengambil giliran perlu. Apa yang menarik perhatian saya adalah bahawa pertunangan ESP kerap pada masa-masa apabila (masih) tidak perlu. Anda boleh, secara kebetulan, juga mematikan ESP. Walaupun pengkamiran slip terhad, saya mempunyai terlalu banyak roda spin apa-apa. Saya sebelum Megane RS mempunyai lebih cengkaman pada gandar depan. Setelah cengkaman kereta, maka anda perlu mengambil kesempatan penuh daripada menyekat dan hanya penuh pada kedudukan gas di sudut. teknik yang hebat.

Kawalan Cupra adalah baik. Bukan sistem yang terbaik yang pernah, tetapi anda boleh meletakkan kereta agak betul dan dia memberikan munasabah ketepatan stereng. kedudukan Cupra Saya menemui kawalan terlalu berat dan kebas. Jika anda memandu Audi. The peredam yang saya tidak pernah berdiri di Cupra, saya sering dia hanya meninggalkan dalam keluk pepejal dalam mod ditandingi. Mengapa penggantungan lebih sukar jika ia tidak diperlukan, bukan? Main titik jualan tempat duduk dengan gaya pemanduan sporty adalah bahawa anda merasa bahawa anda memandu sebuah kereta yang ringan (kurang daripada 1300 kg). Di setiap selekoh anda mengambil kesempatan daripada itu. The Cupra meletakkannya namun turun sedikit dari segi tontonan di RS Megane saya sebelum ini, tetapi ia masih sebuah kereta menyeronokkan untuk memandu keras. Dengan tepat kerana ia begitu mudah anda boleh dengan mudah memandu di had. Brek rasa yang Cupra adalah baik. banyak santapan lazat dan apabila sauh pemutus kelewatan mengesankan. Saya perlu menyebut bahawa saya tidak benar-benar digunakan brek tegas berpanjangan (penggunaan contohnya trek atau pas alpine), jadi saya tidak boleh menilai pudar.

penalaan prestasi
Pertama 5000 kilometer kereta merupakan saham dan anda akan benar-benar apa-apa kekurangan. Paling terlepas Sedikit tork pada 3,000 rpm, nenek moyangku dilakukan di sana (tuning terima kasih) yang lebih baik. Di atas 4,000 rpm, yang Cupra adalah benar-benar langkah-langkah penting, dan terus sehingga limiter put itu. Tours jangka berbaloi dalam kereta ini dan yang menjadikan ia menyeronokkan!

Prestasi selepas penalaan
Saya masih duduk di sini tertanya-tanya jika saya masih mahu menala kereta, kerana dia telah berjalan begitu baik. Tetapi saya masih tumbang. Lebih adalah lebih baik. Apabila JD Engineering saya memilih untuk peringkat 2. Selain perisian penalaan ekzos Milltek penuh dan Pipercross udara. The Cupra memuntahkannya sekarang 393 hp / 512 nm pada asfalt. Persembahan yang luar biasa. Tanpa memeriksa Cupra menjalankan perkhidmatan ke 280 kilometer sejam pada jam. Lebih pasti dalam. Terutamanya mid-range adalah pengalaman. A pecut 80-120 dalam gear Raffel 3 anda dalam 2.3 saat off (untuk penalaan dalam 3.0). Benar-benar pelik. cip adalah berkualiti JD konvensional. Kekayaan dan penghantaran adalah benar-benar indah. Hampir tidak lag turbo 'dan berjalan sangat baik untuk limiter put itu. Malah lebih baik jika perisian asal. Ia membayar cip terus berjalan kelajuan tinggi, hanya anda mendapati diri anda secara semula jadi di revs rendah mempunyai lebih banyak kuasa yang ada. Hanya tolak adalah bahawa saya tidak mendapat sempurna pada keupayaan asfalt dalam gear 2. Mempunyai sebahagiannya kaitan dengan Continentals kerana dengan Michelin Supersports baru saya mempunyai lebih daya tarikan. Namun begitu, saya berpendapat bahawa kuasa pada 1 dan gear 2 untuk skru apa-apa kembali.

bunyi enjin
Berikut adalah saham Cupra sedikit yang salah. Dia tidak bunyi inspirasi. Terutamanya apabila anda berada dalam sukan atau kedudukan Cupra juga lebih bunyi enjin keluar dari 'hadiah' pembesar suara. Kedengaran sangat tiruan. Selepas penalaan, kereta disediakan dengan saluran Milltek penuh dan itu adalah peningkatan yang besar. Set ini adalah tepat. bunyi ekzos jelas lebih, tetapi ia tidak pernah mengganggu atau terhantuk. Dan jika ekzos adalah mendengar dipecat panas juga beberapa debak baik datang dari ekzos. Really nice!

isu-isu
Saya tidak mempunyai masalah mekanikal yang dihadapi, tetapi saya mengalami tayar berlebihan memakai fitted Continental Sport Hubungi 3. Mereka sudah dipakai selepas 5,000 kilometer di tengah-tengah! Saya mungkin memandu Overinflation dengan sesuatu (saya memandu 2.5 bar pada gandar depan). Yang ini Conti diketahui bahawa mereka haus dengan cepat, tetapi ini adalah benar-benar gila. Terutamanya kerana saya telah menggunakan kereta tersebut tidak walaupun agak tegas. No sprint tanda lalu lintas, tiada kerja litar. Kebanyakan kilometer adalah lebuh raya yang agak mudah dan Autobahn. Saya mempunyai tayar ini digantikan sekarang dengan Michelin Super Sports. Hubungan yang baik dengan banyak cengkaman. tayar ini memakai lebih cepat daripada purata, tetapi saya berharap ini berterusan lebih lama.

Memburu untuk 300 km / h had

 • 13000 km
 • 7 Julai 2015 22:17

Kali terakhir saya lebih kerap tinggal di Autobahn. Ambil masa untuk menikmati modal. Kereta itu telah cukup losgereden. pecutan terus dengan kedua penalaan peringkat tidak siuman itu. Terutamanya di kawasan itu 80-200 adalah kereta yang sangat cepat. Tetapi lebih 200 kereta terus domba jantan itu. Saya telah melihat 294 di kaunter, malangnya saya terpaksa brek kerana lebih jauh hanya apa yang menyebabkan banyak lalu lintas. 300 kilometer per jam had perlu dilaksanakan. Untuk memberi anda petunjuk bagaimana kereta sedang berjalan, semak di sini https://www.youtube.com/watch?v=PWr35BlP9DA.

Lebih banyak berita baik daripada tayar depan. Michelin Super Sukan dipasang memakai turun lebih kurang cepat. Ia juga menawarkan banyak cengkaman, seperti yang saya nyatakan di Switzerland ketika saya beberapa jalan-jalan gunung untuk meneroka. Saya mahu ia kembali kepada pemerhatian saya sebelum ini bahawa kedudukan Cupra itu adalah tidak perlu. Saya mengubah fikiran saya. Kedudukan Cupra Saya rasa akhirnya menjadi lebih halus dalam lengkung pepejal. Kawalan tidak kemuncak perasaan, tetapi tekanan belakang tambahan adalah agak baik jika anda teguh di atas lontaran. DSG di S-mode, cemerlang dalam hal keadaan itu. Saya biarkan sirip biasanya kiri. Saya juga perasan bahawa ekzos menjadikan bunyi lebih dalam mod S (faedah sukan daripada lazat) untuk beberapa pengalaman tambahan. Di lebuh raya saya memandu sentiasa dalam mod D. Secara kebetulan, ia adalah untuk saya bahawa arah bahagian atas kelajuan kenderaan dalam S-kedudukan pada akhirnya keluarlah sebilah lebih lama. Sesuatu yang saya akan memerhatikan.

Tolak kereta. Tangki berukuran terlalu dalam kombinasi dengan penggunaan purata. Terutamanya pada Autobahn Tempo de Leon adalah sekumpulan besar orang mabuk. Bagi yang lain Saya amat gembira dengan kereta, ia masih Allrounder besar.

dijual Cupra

 • 27500 km
 • 20 Mac 2016 13:34

I - dijual Cupra - dengan hati yang berat. Saya memandu beberapa kilometer lagi untuk mewajarkan kereta petrol mahal. Saya menukarkan Cupra pada Volkswagen Golf 7 GTD.

Saya akan merindui Cupra? Ya. Ia adalah kereta yang besar. Kerusi itu adalah sangat cepat (301 km / h di kaunter dilihat!), kereta ini mempunyai cengkaman yang hebat dan selesa lagi. Ia adalah sempurna semua-bulat itu. Kecantikan adalah bahawa penalaan tidak merosakkan kereta. Dia boleh kuasa dengan baik bahkan hilang. Hanya lebih cepat.

Dari segi kebolehpercayaan untuk mengadu tentang. kereta berjalan seperti matahari. Kesilapan hanya sebenar adalah penggunaan bahan api pepejal (1-8,5 secara purata). Bagi yang lain ia adalah satu kereta yang besar. Saya berharap pemilik seterusnya akan mengalami banyak keseronokan dengannya.

Kajian menyeluruh boleh didapati di http://driveaholic.nl/duurtest-seat-leon-cupra-280-5/

5.0
 • keselesaan 5.0
 • prestasi 5.0
 • kebolehpercayaan 5.0
 • kos 4.0
 • anda akan membeli kereta dari jenama ini? yes

Berikan pendapat anda tentang penulisan gaya dan kebolehgunaan. Sekurang-kurangnya lima menerima penilaian, purata penilaian akan dipaparkan.

 • buruk
 • tidak mencukupi
 • cukup
 • baik
 • sangat baik