Renault Dauphine (1965) ulasan

4pelaksanaankelajuantahun DibinaTahun pembelianKM-mode, apabila membeliMileage lalu
Dauphine
4, Manual
1965
1972
94000 km
117,000 km
Kedudukan pembaca purata: 8.8 Penafian MyReview

Penerangan dan komen dalam seksyen kereta Myreview berdasarkan pendapat peribadi dan pengalaman pengguna. Sanoma Media Netherlands BV ( 'Sanoma') tidak boleh diadakan bertanggungjawab untuk kandungan atau akibat yang mungkin. Dalam Myreview kereta akan diletakkan di kedua-dua pengalaman baik dan buruk. Editor boleh ungkapan yang tidak memenuhi peraturan kelakuan atau mengubah suai undang-undang atau memadam pada setiap masa.

Ia tidak dibenarkan tanpa kebenaran Sanoma untuk menggunakan maklumat untuk Myreview Auto atau merebak melalui media lain.

PENGALAMAN

 • 117,000 km
 • 14 Julai 2007 00:00

Ini adalah kisah "Dame Blanche" dan "Dame Bleue. Saya sendiri ia kerana dua. Kedua-duanya adalah yang Renault Dauphine Gordini R1095. Dame Blanche adalah pada bulan Disember 1965 dan Mac 1967 oleh Dame Bleue.
Tetapi pertama, sesuatu tentang Dauphine. Dauphine merupakan model yang sangat berjaya Renault yang lebih daripada dua juta telah dibina antara musim panas 1956 dan musim bunga tahun 1968. Ia bersamaan Perancis Jerman Volkswagen Beetle. Kedua-duanya mempunyai enjin belakang dan pacuan roda belakang. Dauphine mempunyai empat pintu dan penyejukan air di mana kumbang ini mempunyai dua pintu dan penyejukan udara. Dauphine mempunyai enjin 845cc yang menghasilkan 32 kuasa kuda. Beliau telah, pada mulanya, tiga gear. Kemudian terdapat juga versi yang lebih mewah, Ondine, yang mempunyai empat gear. Tambahan pula, Dauphine Gordini adalah yang dihasilkan oleh enjin yang berbeza kepala silinder 40 hp a. The Gordini mempunyai A empat. Tidak lama kemudian, pada tahun 1962 dan 1963, terdapat juga Dauphine Rallye R1093 dan akhirnya berdasarkan Dauphine Floride, Caravelle kemudian. Yang cantik, pereka bentuk Itali Pietro Frua dikeluarkan, tukar yang kemudiannya adalah juga boleh didapati dengan bumbung rampasan kuasa tetap dan belakang.

Saya 'Dame Blanche' saya beli pada tahun 1972 apabila saya tidak lesen saya untuk 550 guilder yang kereta garaj agak kotor daripada jurujual warga tua dengan lemah. Lelaki itu juga mempunyai Floride, cabrio oleh itu, dalam tawaran itu, bagaimanapun, adalah di tempat lain. Terdapat kerosakan dengan Floride: pintu sebelah kiri telah dikimpal tutup. Yang ternyata dilakukan kerana asas itu begitu berkarat bahawa terdapat kebimbangan yang serius bahawa kereta itu akan memecahkan secara spontan apabila kedua-dua pintu telah dibuka pada masa yang sama. Lagipun, kita bercakap tentang masa yang apabila tidak ada MOT. Jadi saya hanya memutuskan untuk Dauphine. Tidak bahawa ia adalah tahan karat: jauh dari itu. Sebaik sahaja ia perlu dibaiki dengan tikar gentian kaca dan bahagian poliester cecair galang kotak yang tercicir secara spontan. Mekanikal, bagaimanapun, ia adalah kumbang yang boleh dipercayai, yang saya memandu di sekitar dengan keseronokan dan setengah tahun. Akhir-akhir ini, bagaimanapun, saya telah berdiri keluar dengan peningkatan kekerapan oleh polis yang kemudian pergi poking dengan pemutar skru di bahagian bawah Lady Blanche. Ia adalah masa untuk sesuatu yang lain. Dauphine sebenarnya bersedia untuk dirobohkan, tetapi saya tidak boleh mendapatkan hati saya. ada peluang yang terbuka, saya Dame Blanche boleh menyimpan di sudut bangsal batu pengetahuan di luar bandar. Oleh kerana mereka bermula pada bulan April 1974 di, musim sejuk yang panjang.

Empat tahun kemudian, pada tahun 1978, saya melihat on cara saya untuk bekerja adalah Dauphine biru. Setiap hari, untuk Dauphine itu bukan tempat beliau. Selepas beberapa ketika, saya juga berhenti untuk mengambil lebih dekat mempertimbangkan Dauphine itu. Sebelas tahun dia kelihatan amat baik. Saya kemudian hanya pergi dan mengetuk rumah jiran, tetapi tiada siapa yang boleh beritahu saya siapa pemiliknya itu. Tetapi pada tahun-tahun masih mungkin terhadap pembayaran guilder beberapa, di RDW meminta nama pada lencana. Memiliki maklumat ini, saya tiba dari beberapa blok dari Dauphine di rumah. Yang terbukti menjadi seorang pelajar. Malangnya, 'pemegang muncul di sana untuk beberapa waktu tidak boleh hidup lebih lama dan rakyat tidak tahu, di mana beliau berpindah. trek yang seolah-olah berjalan supaya mati. Sehingga saya berkata kepada kawan baik yang adalah seorang pelajar dan mempunyai pekerjaan sambilan di universiti. Beliau seolah-olah tahu pemilik Dauphine biru, kerana mereka datang ke bawah dan memberi pinjaman kepada buku. Jadi saya berbuat demikian beberapa minggu kemudian, masih dalam hubungan dengan pemilik. Dia suka Dauphine off. Lagipun, dalam musim sejuk yang lalu, beliau Dame Bleue semasa frosts kuat tanpa bahan antibeku dibiarkan keluar untuk memberi retak dalam blok enjin. Oleh itu, kereta itu hanya sangat terhad kerusi roda. Supaya bertukar Dame

MASALAH

 • 117,000 km
 • 14 Julai 2007 00:00

Rust, itulah sebabnya terdapat sedikit Dauphines kekal dua juta yang pernah dibina. Perjuangan menentang, terlebih dahulu, hilang. Dame Blanche juga mempunyai masalah kelembapan. Lagipun, dia telah dilengkapi dengan bumbung asal, yang saluran perparitan telah tersumbat oleh kronik A-tiang. Mungkin oleh karat. Apabila hujan lebat berkumpul seperti sejumlah besar air dalam cucur atap yang jatuh dengan menarik jauh di pangkuan pemandu. Secara kebetulan, badan Lady Bleue berada dalam keadaan yang amat jauh lebih baik.
6 volt sistem elektrik sering menimbulkan keadaan doettietwelofdoettietniet. Mujurlah, Dauphine dilengkapi dengan engkol. Melalui lubang di tengah-tengah bumper belakang, mereka boleh bangun untuk kuasa tangan untuk hidup. Dalam lapan belas tahun saya telah didorong Dame Blanche, radiator itu berubah sekali untuk satu masalah penyejukan berulang telah diselesaikan.
Enjin Dauphine belakang adalah sangat sensitif kepada angin lintang. Satu beg besar pasir di dalam batang depan pasti disyorkan. Untuk harga semasa adalah besar dan kawalan bunyi enjin yang sangat kabur semasa memusing banyak lagi kacau periuk sup. Tahun-tahun terakhir pembinaan Dauphine sudah mempunyai brek cakera semua bulat, sangat jarang berlaku pada masa untuk kereta kelas ini.

3.0
 • keselesaan 3.0
 • prestasi 1.0
 • kebolehpercayaan 4.0
 • kos 4.0
 • anda akan membeli kereta dari jenama ini? yes

Berikan pendapat anda tentang penulisan gaya dan kebolehgunaan. Sekurang-kurangnya lima menerima penilaian, purata penilaian akan dipaparkan.

 • buruk
 • tidak mencukupi
 • cukup
 • baik
 • sangat baik