BMW 335i tinggi Eksekutif (2011) ulasan

34pelaksanaankelajuantahun DibinaTahun pembelianKM-mode, apabila membeliMileage lalu
335i tinggi Eksekutif
6, Mesin Sequential
2011
2011
570 km
33500 km
Kedudukan pembaca purata: 6.1 Penafian MyReview

Penerangan dan komen dalam seksyen kereta Myreview berdasarkan pendapat peribadi dan pengalaman pengguna. Sanoma Media Netherlands BV ( 'Sanoma') tidak boleh diadakan bertanggungjawab untuk kandungan atau akibat yang mungkin. Dalam Myreview kereta akan diletakkan di kedua-dua pengalaman baik dan buruk. Editor boleh ungkapan yang tidak memenuhi peraturan kelakuan atau mengubah suai undang-undang atau memadam pada setiap masa.

Ia tidak dibenarkan tanpa kebenaran Sanoma untuk menggunakan maklumat untuk Myreview Auto atau merebak melalui media lain.

kenalan

  • 3750 km
  • 14 Julai 2011 14:52

PILIHAN
Selepas perbincangan yang agak besar (lihat blog sebelum saya) datang kepada keputusannya. Ia berkenaan sedan 335i, Spacegrau, mesin penjual dengan dayung, Pemanas, kerusi elektrik dengan memori, menetas ski, bumbung gelongsor, comformt pembukaan, pakej M dengan 18" LMV dan lebih-lebih yang saya mungkin lupa. Pendek kata, kereta lengkap.

1E KM'S
Selepas tenang memandu km pertama dan teman wanita pergi bertandatangan di hujung minggu yang panjang untuk Berlin dan Prague. Jadi Autobahn tercinta saya. Tetapi kasih mengambil tahun off kerana semua Baustelle dan trak memotong di jalan raya dua lorong (mengapa ia hanya tidak dilarang, walaupun dalam NL). Tetapi itu perbincangan lain.

DRIVING
Memandu kereta ini, kerana itulah yang ini adalah kira-kira, dalam perkataan, luhur. Walaupun saya mencari perkataan nice meliputi beban. kuasa adalah benar-benar hebat, ia kedengaran sangat gelap dan mengancam tanpa menjengkelkan (seperti di atas 2500/3000 rpm anda mula mengambil Tentulah). Apa yang menonjol pada kecerdasan transmisi automatik, yang berbeza dari yang sebelumnya. No geschok (jarang berlaku sebelum ini, tetapi tidak berlaku) apabila memulakan trafik.
Kerusi sukan cocok benar dan diselaraskan untuk mencapai kedudukan duduk santai yang indah.
pengendalian yang sporty tanpa kesan kalkulus berpecah belah. Tetapi ia adalah peribadi, saya suka kereta yang kukuh. Jika anda telah menggunakan Citroen, saya boleh membayangkan bahawa ia semua merasakan apa stugjes.
daya tarikan yang kereta adalah cukup baik (lebih 255). Dengan semua alat yang di daratan kering dari terhenti hampir tiada daya Wheelspin, saya mendapati bahawa agak luar biasa (memandangkan kuasa). Itu memborong manfaat tentu.
Keupayaan saya hanya boleh sambutan hangat. Pada 160 km / throttle penuh h mempunyai gear yang besar. Benar-benar tidak diketahui berapa cepat ia pergi, ia adalah begitu indah pada bahagian-bahagian yang indah di Autobahn. Akhirnya berhenti pada 270 km / h, tetapi kereta adalah beberapa cahaya di bahagian hadapan. Supaya tidak akan membuat anda panjang penuh (seperti) dalam amalan. A kelajuan pelayaran yang indah (kelajuan tinggi ke atas) ialah 220 km / h, kereta itu merasakan yang terbaik dan melakukan pada bahagian atas permainan beliau.

EQUIPMENT
Sebagai berkata, kereta ini adalah cukup dilengkapi dengan baik. Apa yang menonjol adalah sistem iDrive baru dan Navi. Peningkatan dalam lembangan telah meningkat berkadaran di sini. Apa perbezaan. Sekarang saya sudah boleh membaca dan menulis (memahami kritikan untuk perkara itu tidak benar-benar) dengan sistem sebelumnya, tetapi ia tidak semua yang lebih cepat (ia tidak begitu sukar kecacatan yang sah daripada iDrive lama). Skrin adalah bagus dan besar dengan perpecahan susun atur yang baik.
Kedudukan memori daripada kerusi yang bagus, sekarang kita mempunyai kedua-dua kunci persendirian dan apabila pemandu memasuki / beliau cermin kedudukan utama, kerusi, pengudaraan dan muzik yang baik secara langsung. Sangat lucu, tetapi tidak lebih daripada itu.
Heater, saya tidak akan memilih diri saya sendiri, tetapi dalam musim sejuk, saya berharap terdapat banyak menikmatinya. Tetapi terima kasih kepada pemanas tidak boleh BMW Performance tuning kit pada. Sejak itu unit penyejukan tambahan untuk datang ke tempat pemanas ia tidak kelihatan mungkin (walaupun maklumat yang dikumpul oleh penjual di BMW AG).

perpisahan yang menyakitkan

  • 33500 km
  • 31 Mac 2013 22:01

Tidak lama aktif dalam AW Sebahagiannya kerana tindak balas sering tidak masuk akal daripada fanboys. Oleh itu revieuw ini dilupakan.

Walaupun kini hampir April 2013, pengalaman yang berakhir pada 14 Julai 2012. hari itu kereta itu dicuri dan tidak dijumpai lagi.

Apa yang saya boleh katakan tentang kereta ini adalah bahawa ia benar-benar adalah kejam. Dalam semua aspek. 3.0-liter enjin turbo petrol adalah besar untuk memandu. Yang boleh berehat, tetapi anda benar-benar boleh bermain pembuli. Dalam garis lurus tidak lebih rendah daripada yang M3. Sedikit idea berapa cepat kereta ini boleh pergi.

Saya memandu kereta setiap hari dan kemudian saya memandu sentiasa tenang. Ada satu masa dengan orang-orang seperti yang berfikiran masuk ke dalam Eifel dan ada diberikan gas serius. Tanpa tenaga pergi. DTC yang memarahi daripada wabak begitu terhad mungkin, dan menyerang giliran. Gembira dengan semua orang dewasa di jalan raya (7 kereta) bukan sebagai reputasi yang samseng BMW rosak. Tetapi apa yang seronok, benar-benar tidak dapat dibayangkan.

Malangnya, ini tidak. Saya kemudian dibuang saya pada ini E30. Mula berlumba (saya sudah lakukan), membeli sebuah cabrio E30, yang Touring iX dan LPG. Perlahan-lahan kereta di pasaran untuk mengambil untuk membeli sebuah M3 E30. impian zaman kanak-kanak saya.

Tetapi jika anda sedang mencari sedan sederhana dengan cita-cita sukan, maka ini adalah kereta yang sempurna. Terutamanya dengan bekas DCT.

4.0
  • keselesaan 4.0
  • prestasi 5.0
  • kebolehpercayaan 4.0
  • kos 3.0
  • anda akan membeli kereta dari jenama ini? yes