Renault Scenic dCi 110 Zen (2017) ulasan

6pelaksanaankelajuantahun DibinaTahun pembelianMileage lalu
Scenic dCi 110 Zen
6, Manual
2017
2017
11600 km
Penafian MyReview

Penerangan dan komen dalam seksyen kereta Myreview berdasarkan pendapat peribadi dan pengalaman pengguna. Sanoma Media Netherlands BV ( 'Sanoma') tidak boleh diadakan bertanggungjawab untuk kandungan atau akibat yang mungkin. Dalam Myreview kereta akan diletakkan di kedua-dua pengalaman baik dan buruk. Editor boleh ungkapan yang tidak memenuhi peraturan kelakuan atau mengubah suai undang-undang atau memadam pada setiap masa.

Ia tidak dibenarkan tanpa kebenaran Sanoma untuk menggunakan maklumat untuk Myreview Auto atau merebak melalui media lain.

intro

 • 4000 km
 • Julai 26, 2017 22:16

Setelah hampir lima tahun daripada diesel GS 1.6 saya memilih Scenic siri model kelima kecil.
Pilihan adalah agak dipaksa oleh majikan saya, yang mengenakan beberapa pilihan terhad, seperti saiz kereta, pelepasan CO2 daripada 105 gram max dan pilihan yang sangat terhad tambahan.
Terima kasih kepada pilihan ini ialah Scenic Zen 110 EDC dalam warna Jaune Miel menjadi Pakej navigasi dan sensor letak kereta di sekeliling.
Lagi dipasang suatu halangan, saya telah membeli kajang lapang dan longgar.
Apa yang saya telah yang paling ketinggalan kajang sentap untuk anak-anak, pelarasan kerusi elektrik (isteri saya mempunyai kereta ini agak pelarasan tempat duduk yang berbeza), cermin lipatan dan terowong pusat (cukup masuk akal bahawa sebuah kereta hampir 36,000 euro ia tidak standard).
Untuk kerja-kerja saya terlepas di atas semua ruang di dalam batang. Ini adalah mengikut buku panduan kira-kira 570 liter, tetapi ia seolah-olah lebih kecil daripada Scenic lama 525 liter dan sudah tentu jauh lebih kecil daripada yang lama GS 800 liter. Kelemahan di dalam batang dua papan, baik yang dibuka oleh klip atau rentetan seperti di GS lama dan atas masih terlalu mudah gelongsor ke belakang apabila anda membukanya.
Seperti petak duduk lama di mana anda boleh mencari banyak perkara-perkara kecil ke dalamnya, seperti pertolongan cemas, kardigan. Mengapa bekas ini sangat ringan dan murah siap (I ditekan untuk meletakkan dinding di belakang tempat duduk pemandu ke bawah).
Kereta itu juga telah jelas bekerja lebih baik daripada yang lama satu - yang kebetulan apa yang salah - dan ia menunjukkan dalam banyak tempat. teleskop sekali lagi sekarang di bawah hood dan topi bersepadu!
Selepas pelarasan yang singkat, papan pemuka digital dan mengemudi dengan baik dan mudah untuk beroperasi. Kini dengan bekerja cukup pantas dan ianya agak logik dan jelas.
Sudah tentu ia bekerja lama butang panel tomtom lebih cepat, tetapi ya itu adalah zaman moden. Melayari ketik empat kali rumah itu terhadap dua tekanan masa di lama.
Tempat duduk adalah baik, tetapi terdapat lama lebih baik. Walau bagaimanapun, sokongan sebelah adalah lebih baik.
Kerusi belakang tidak apa yang saya bimbang Scenic layak. Mereka adalah tiga tempat, tetapi hanya sesak luar. Pusat ini mempunyai tempat letak tangan di backrest dan adalah untuk najis. Tambahan pula, anda boleh menjadi lebih kurang dengan bank itu yang bertentangan dengan kerusi longgar lama.
Ketiadaan jadual anda mempunyai ruangan untuk kaki yang cukup.

Kemunculan.
Scenic lama bukan satu kereta hodoh dan kelihatan berbanding dengan persaingan walaupun bagus (mengatakan banyak tentang pertandingan), tetapi yang baru adalah sama sekali berbeza dan pada pandangan saya dengan kereta biasa kereta yang bagus, terutama yang kecil berjaya.
Walau bagaimanapun, warna menjadikan kereta. Di mana orang biasa memilih kelabu atau hitam, Scenic hanya yang terbaik dalam warna yang cerah. Itulah salah satu sebab-sebab yang saya gembira dengan kecil, kerana Jaune Miel agak warna yang sejuk dan mendapati persaingan juga, kerana tiba-tiba banyak model baru yang akan digalakkan dalam warna ini, sebagai Passat.
Roda memberi kereta sedikit penampilan yang sukar, tetapi adalah sangat mudah terdedah kepada kerosakan, kerana band ini tidak menonjol. Di mana saya tidak rosak dengan kereta sebelumnya selepas lima tahun, saya kini mempunyai tiga mengikis rim.
Untuk melihat berani, anda memerlukan Kadjar, tetapi yang kurang luas dan kurang mudah.

memandu:
Kereta itu masih Renault, jadi sangat selesa dan mempunyai pengendalian yang baik. Penggantungan itu sedikit lebih keras dan stereng adalah lebih tajam sedikit berkenaan dengan lama. lebam pendek adalah agak sukar pada, mungkin oleh tayar rata, tetapi perasaan ini adalah sama apabila bukan 17 18 inci pemasangan pada kereta lain.

Selepas bercuti panjang

 • 11600 km
 • September 26, 2017 21:08

Selepas tempoh yang pandu masuk, kami telah bercuti dengan Scenic. Kereta itu telah membuat kita lawatan Slovenia dan Croatia sangat berjumlah 4300km.
Kami tinggal di hotel-hotel dan pangsapuri i.t.t. normal kerana kita berkhemah dengan kit mega (khemah besar Baco dan mewah).
Untuk perjalanan yang terakhir adalah kereta yang sempurna; di bawah rak petak itu adalah pasti ruang untuk dua beg semalaman, jadi banyak ruang. Perkhemahan tahun depan, mungkin kurang.

Untuk mula memandu.
kereta adalah gear yang ketujuh kira-kira 140 sangat tenang dan sangat stabil, jadi kereta kuda yang sangat halus.
pengendalian ini juga dimuatkan dengan baik dan kelajuan yang lebih tinggi sedikit ketara. Navigasi berfungsi dengan baik dan maklumat fail yang seolah-olah dengan baik sehingga tarikh (lebih daripada TomTom Live).
Roda besar dengan kereta itu dengan jelas keadaan tdk sama rata besar melenting diambil tayar rata sangat licin, tetapi lebam tajam dan tepi yang tajam kurang gembira.
pengendalian terasa lebih tajam daripada GS. Dia menghantar beberapa cerun lebih mudah dan Tikkie yang kurang tentang.
Tetapi kelajuan perubahan sebenar adalah lebih rendah dan ia adalah lebih trikkie. Mana GS pada kelajuan maksimum dengan pedal pemecut dan gas ia sentiasa untuk mendapatkan (juga) sudut cepat, datang ini Scenic gelongsor keluar dan perlahan-lahan mati
dihuni oleh ESP (sangat kemas dan tenang, bukan la VW). pelepasan gas dan ia menyebabkan kereta yang kurang dikawal dengan gas. Saya rasa salah satu sebab adalah kualiti miskin yang Continentals getah standard (3 x eko); akhirnya kerana diameter yang besar, jumlah getah di jalan raya adalah sama dengan GS. Penggantungan itu nampaknya tidak berbuat apa-apa salah.

positif:
- kereta memandu secara aman melalui seluruh kombinasi enjin licin, automatik, keselesaan, ruang, ketinggian dan postur.
- Kereta yang cantik dengan warna, garis-garis halus dan roda besar (roda Zen sebenarnya roda yang terbaik di, jejari terbuka dan sempit indah indah). pilihan saya untuk bumbung kuning, saya fikir - nasib baik - masih kanan; Perpecahan bagus kuning hitam dan krom.
- Apabila siang hari berjalan lampu api sentiasa lampu latar. Ia adalah bodoh, yang tidak setiap jenama membawa demikian; Sekarang ramai orang memandu dalam hujan atau kabus tanpa backlighting. Ini jenis keselamatan biasanya Renault; walaupun kereta Audi baru berkilat dan BMW perlu cahaya sahaja.
- Kunci lalai kurang kemasukan berfungsi lebih baik daripada GS, sama sekali atas. Berfungsi jauh lebih baik daripada di Kadjar, kerana itu adalah satu Quasqai.
- Automatik rasuk yang tinggi berfungsi dengan sempurna.

Tetapi ada juga perkara-perkara yang menonjol kurang positif:
- Kawalan pelayaran tidak ditentukur dengan betul (P & I untuk Ahli Teknologi ditetapkan lebih teruk daripada GS). Apabila disambung semula kelajuan kerana dia memukul 3 hingga 4 km, dan kemudian jatuh semula dan skim ini adalah masa yang satu sangat tenang dan santai dan masa yang lain dia berpaling 2 x kembali dan terbang dengan kelajuan yang lebih tinggi.
- Penghawa dingin memberikan udara lebih sejuk daripada di GS kerana lembut adalah benar-benar lembut, tetapi kereta itu juga sejuk, di sini Soft masih banyak angin (tetapi juga sejuk).
- Kerusi itu adalah kurang daripada GS lama (keseluruhan cuti mengalami sakit ringan (saya mempunyai belakang yang tidak baik)).
- The 1.5dCi adalah kereta dimuatkan benar-benar ringan berbanding dengan 1.6Dci. Yang dalam penggunaan biasa adalah cara terbaik untuk 1.5 berat badan dan tidak merasa lebih perlahan daripada 1.6, ia dimuatkan hampir putus asa. Perasaan ini saya digunakan untuk mempunyai Peugeot 405 68pk diesel. Jika anda sebagai contoh di lebuh raya 100 larian dan mahu kembali ke 140, ia mengambil masa yang lama; anda memandu sepanjang jalan ke atas, maka anda benar-benar memerlukan dua atau tiga gear belakang.
kerana sarat dengan semua Perkhemahan gear, GS dengan 1.6Dci masih sebuah kereta licin sekali lagi saya sedang rosak.
Tetapi ia mempunyai - walaupun sekali - kata 1.5 Dci EDC adalah hebat fleksibel dalam penggunaan biasa dan berjalan tanpa problemen1000 rpm dan mendorong lebih jauh. anda akan tergesa-gesa, maka dia akan terbang dalam kelajuan di mana 1.6 Dci hingga 2500 rpm tetapi kekal dengan mudah trafik normal.
Jadi, anda mungkin mempunyai lebih banyak pelepasan kemudian pilih Dci 1.6.
- muncung menghasilkan Walaupun enam jet, tetapi ini adalah squirts Kencing (di sini saya akan kembali kepada peniaga).

secara ringkas:
Sebuah kereta yang sangat bagus, yang malangnya mempunyai paderi yang mempunyai jumlah manfaat melakukan untuk saya juga.
Secara kebetulan, saya masih berdiri di belakang pilihan saya untuk Scenic.

4.0
 • keselesaan 4.0
 • prestasi 3.0
 • kebolehpercayaan 5.0
 • kos 4.0
 • anda akan membeli kereta dari jenama ini? yes

Berikan pendapat anda tentang penulisan gaya dan kebolehgunaan. Sekurang-kurangnya lima menerima penilaian, purata penilaian akan dipaparkan.

 • buruk
 • tidak mencukupi
 • cukup
 • baik
 • sangat baik