Lotus Elise S (2004) ulasan

24pelaksanaankelajuantahun DibinaTahun pembelianKM-mode, apabila membeliMileage lalu
Elise S
5, Manual
2004
2011
81.031 km
138.500 km
Kedudukan pembaca purata: 8.9 Penafian MyReview

Penerangan dan komen dalam seksyen kereta Myreview berdasarkan pendapat peribadi dan pengalaman pengguna. Sanoma Media Netherlands BV ( 'Sanoma') tidak boleh diadakan bertanggungjawab untuk kandungan atau akibat yang mungkin. Dalam Myreview kereta akan diletakkan di kedua-dua pengalaman baik dan buruk. Editor boleh ungkapan yang tidak memenuhi peraturan kelakuan atau mengubah suai undang-undang atau memadam pada setiap masa.

Ia tidak dibenarkan tanpa kebenaran Sanoma untuk menggunakan maklumat untuk Myreview Auto atau merebak melalui media lain.

pengalaman pertama sendiri Lotus Elise

 • 81.031 km
 • 2 Ogos 2011 11:49

Kali pertama saya melihat seorang Lotus Elise adalah dalam permainan yang melanggar batas dan kereta saya untuk memandu. Halaju tidak benar-benar tinggi tetapi sangat tangkas, cepat dan suka mengampuni dengan kepalanya. Dalam kehidupan sebenar, saya melihat kereta hanya 15 tahun kemudian. Apa yang gila nice kereta. "Itu sahaja saya tidak pernah 'fikir tidak pernah kelihatan lagi. Pada asalnya saya cari di Mazda MX-5 tetapi saya tidak patut jadi ia adalah satu Z3 BMW. Sehingga saya melihat langkah-langkah secara kebetulan seseorang 198cm (am 192cm). Itu adalah permulaan usaha saya. BMW Z3 yang memandu melakukan segalanya dengan betul. kerusi panas, pendingin hawa apa yang salah (kecuali kelajuan tidak berada di sana kerana ia adalah 1 dan saya boleh mengesyorkan kepada sesiapa yang mencari roadster dan lebih lama.


Elise saya, saya mempunyai pemilik pertama garaj Belgium. Pada asalnya, kereta ini datang dari Luxembourg. Lengkap dengan hardtop warna sana (asalnya pilihan untuk € 4400) dan tiga mata dan empat mata tali pinggang. Sebagai tempat duduk kulit ditambah dengan sokongan lumbar dalam kedua-dua kerusi dan tingkap elektrik kiri dan (drum roll) juga tingkap elektrik betul! Dalam petak bagasi 117 liter lebih kecil daripada BMW Z3 saya (155L) tetapi susun atur yang lebih baik, hanya pengisian adalah melalui mata jarum. Dari segi mewah anda tidak perlu mempunyai kereta ini. Hanya perlu ada di dalam. Secara peribadi, saya suka butang pada stereng yang sukar dan anda mesti mempunyai semua atau kemewahan atau seboleh-bolehnya sedikit (di mana anda boleh hidup dengan).


kereta memandu pulang dari selatan Belgium ke Eindhoven dan prestasi yang besar. Pastikan anda berada di jalan yang sangat rendah dalam Lotus Elise. Anda melihat pintu kereta apabila kereta melalui negeri anda. Ini bermakna anda hanya satu kereta boleh pergi jauh dan apa yang berdaya cipta akan kelihatan seperti dan lebih jarak brek. No stereng kuasa tidak cukup benar, tetapi kebanyakan takut kali pertama: tiada brek! Saya lakukan. Ini bermakna menggunakan kuasa otot untuk berhenti dengan cepat. Reaksi pertama bahawa Elise tidak mempunyai brek sehingga anda benar-benar mengambil pada pedal. Jangan panik, kerana ABS tidak, tetapi mata anda terlebih dahulu keluar dari soket mata anda sebelum anda mengunci roda di kaki lima kering. Jalan-jalan yang tidak baik (jalan berlubang) dalam Belgium menjaga mengetuk keras seperti kalis bunyi adalah minimum tetapi keselesaan adalah lebih baik daripada yang anda harapkan. Namun, anda lebih baik akan memilih lubang daripada bonggol (tinggi) (pembaikan standard di jalan raya Belgium) kerana sifat musim bunga daripada Elise. Jalan-pegangan adalah F-E-N-D-M-I-N-A-A-L dengan understeer watak selamat. Dengan kerja yang sedikit anda boleh mengubahnya (atau biarkan menyesuaikan) jika anda mahu. sudut perlahan saya perlu mengambil dengan 1G (mempercepatkan lebih) - yang saya tidak berani. perjalanan pertama di dalam kereta ini memandu 3 jam dan perjalanan adalah benar-benar menjengkelkan, walaupun dalam lalu lintas kerana orang di seluruh mengambil gambar dan tindak balas yang lain juga baik dan positif (berbanding contohnya Ferrari). Penggantungan / keselesaan adalah lebih baik daripada yang saya harapkan kerana selepas tiga jam saya mempunyai lebih kurang sakit daripada Z3 saya. Kos: penggunaan bahan api adalah 14 km dengan satu liter petrol (dan juga kadang-kadang "bermain"). Di samping itu, kereta itu mempunyai berat 760kg supaya pengecasan jalan adalah rendah. Insurance berbeza banyak. Nasihat adalah semua risiko, walaupun untuk sebuah kereta berusia 10 tahun kerana casis adalah terpaku dan tidak boleh dikimpal (cepat berjumlah).

Pendek kata: BMW Z3 (MX-5 atau S2000) adalah kereta sukan, Lotus Elise ialah Race untuk jalan raya. Jika anda tahu seseorang yang mempunyai soalan Lotus Elise walaupun anda boleh masuk ke tempat duduk penumpang. Ia merupakan satu pengalaman yang anda terkejut dengan cara yang baik (dan hasilnya anda mempunyai wasiat).

Yang baik dan yang buruk (rosak dan / atau diganti)

 • 91.421 km
 • 2 Ogos 2011 13:31

Kemudian sedikit tentang apa perkara yang baik dan buruk.

Apa yang semua telah diganti atau rosak pergi ke Lotus Elise saya kerana saya mempunyai dia (Jan 2011).

Rempads belakang: ia sudah diketahui untuk membeli kehidupan kecil ini mempunyai banyak lagi. Yang berkaitan dengan penjagaan standard.

Tires: melihat komen rempads. Pelbagai pilihan tayar belakang. Pilihan tayar adalah sangat terhad.

penyerap kejutan belakang kiri belakang bocor supaya menggantikan kedua-duanya. 90000km selesai set pertama pada kereta berprestasi tinggi. Berbanding dengan agak banyak lain Lotus Elise ini kilometer.

Radiator: Dalam perjalanan pusingan Saya mendapat Porsche Carrera GT (harga baru NL: € 625 000) yang telah berlumba-lumba. V10 yang kedengaran hebat. Di jalan lurus ia bergerak bebas semasa saya sekali lagi datang dan dirinya untuk menyimpan sedikit pada sudut-sudut. Sambil menjaga radiator saya tercucuk. Ini adalah selepas giliran di mana C radiator cecair digantikan. A Lotus Elise adalah sangat sensitif kepada sistem penyejukan tidak wajar dibolong dan terdapat dua tempat yang sepatutnya. Oleh itu, penyejukan yang Lotus Elise dilihat sebagai kelemahan; yang bukan kebenaran yang lengkap. Saya telah menggantikan aluminium radiator keseluruhan kualiti yang lebih baik dan penyejukan 30% lebih. Ini adalah operasi yang agak sukar dan panjang. Dalam pengalaman yang lalu saya perlu ia dilakukan oleh seorang pakar (van der Kooi / Sten / FKM).

Baik yang:
enjin saya Rover apa sedang sering dianggap sebagai enjin tidak boleh dipercayai di mana gasket sering rosak. Apa yang sebenarnya berlaku: kelajuan terlalu banyak apabila enjin sejuk. Tidak ada keselamatan vandal 'pada seperti enjin Lexus dalam model kemudian jadi ia adalah mungkin untuk melakukan dengan 7500rpm enjin sejuk. Di samping itu, motor adalah sangat ringan. Dalam persediaan perlumbaan adalah 78kg K-enjin berbanding 134Kg Lexus. Pelajaran 1 Bagaimana saya mendapat enjin yang hancur; jangka enjin Cold revved. memandu biasa sehingga ia panas, bukan mudah?

Memang mudah. Semua orang berpendapat kereta ini kepada gas "bergantung" tetapi itu tidak begitu buruk. Terlalu tenang untuk pelayaran adalah mungkin dan cabaran lebih kurang daripada ibu saya keretanya (Peugot 106 Sport version). Kelebihannya ialah semua orang tahu bahawa itu adalah segera supaya anda tidak perlu membuktikannya di setiap tanda lalu lintas. Saya mempunyai 15 kereta yang naik lebih cepat daripada kereta saya dipelajari oleh jantung.
Terdapat kereta yang lebih cepat di jalan raya tetapi tidak dengan penampilan yang indah sama dan pengendalian. Setiap kali saya kagum lagi betapa mudahnya I semua kereta cepat lain memotong di selekoh. Mereka memerah segala-galanya secepat mungkin untuk mendapatkan melalui sudut dan kemudian saya bosan sedikit: mereka terlalu perlahan. A Porsche Carrera S (bukan-kurangnya) mengambil giliran dengan 80, 100 dan saya telah meninggalkan untuk melakukan zig-ZAGS. Bolehkah anda bayangkan bahawa sebagai pemandu Porsche untuk melihat dalam cermin spion anda. Di jalan lurus Lotus saya ia boleh meninggalkan sedikit keseronokan tetapi di selekoh, tidak laju.

pakej tur Elise saya dengan stereo yang lebih baik. Apabila saya bosan dengan bunyi enjin, saya berpaling kepadanya selepas tiga bulan. Muncul juga untuk keluar bunyi yang baik. Di 110 pemacu tukar paling selesa saya rasa (walaupun BMW Z3 saya) dan Lotus Elise adalah tidak terkecuali. Nasihat AA / EN trafik selamat yang pemandu tukar menggunakan pelindung pendengaran sama dengan penunggang motosikal. Dengan telinga saya dengan mudah boleh mendengar radio tanpa bunyi angin. Itu adalah sukar dalam BMW Z3 saya. Maka ikutilah nasihat AA / NL trafik selamat: membeli motosikal pendengaran.

cuaca baik sekarang. Saya memandu rumahku terbuka. Bagi mereka yang tidak pernah dilakukan: sekali menyewa tukar apabila cuaca baik.

Membeli tips untuk Lotus Elise

 • 18 Disember 2011 15:36

Selepas hampir setahun memandu Lotus Elise S2 saya mengambil keputusan untuk membantu orang lain dengan beberapa tips untuk membeli dan kerana saya telah mendengar soalan ini beberapa kali. Ada mata yang lain untuk memeriksa tetapi yang paling biasa (dan mahal) yang disebut di sini. Saya melakukan ini kerana kereta sasaran dalam Eindhoven (di mana saya tinggal) yang menawarkan banyak kurang daripada nilai pasaran biasa - dan atas sebab-sebab! (A. tidak diimport dalam NL, tiada jaminan). Saya memberi tumpuan kepada Lotus Elise S2 dengan Rover K enjin. Banyak adalah berkenaan dengan kursus Elise lain. Elise mempunyai casis sangat sengit dan anda berasa seperti di ujian memandu dengan cepat apabila sesuatu yang tidak kena. Saya sendiri mempunyai pengalaman dengan satu set tayar dan jenama lain di belakang. Di atas 100km / h ia adalah berbahaya dan saya mendapati ia lebih awal. Elise yang digunakan pada trackday dan apabila mereka terbang mereka tidak sentiasa dibaiki dari jalan.

- Tayar: mulakan dengan tayar. Mereka semua jenama yang sama dan menaip? Jika tidak, tidak akan menunggang dengan baik. Dan jika ini sudah tidak baik, maka tidak mungkin lebih banyak salah. Juga memeriksa rumah pangsa pada tayar yang menunjukkan bahawa terdapat cuba - dengan penggantungan yang mungkin.
- Brakes mempunyai mudah di Elise kerana ia adalah sebuah kereta ringan. Memeriksa ketebalan dan jenis lapisan drive / brek. Adakah terdapat dihadapi dengan tiga pemacu yang berbeza pada satu kereta. Elise tidak mempunyai brek supaya anda mempunyai lebih keras daripada Tekan normal pedal.
- Rim memeriksa kerosakan dan sama ada mereka adalah betul.
- Sekarang bahawa anda mendaftar pada lutut anda adalah asas. Belakang dan bahagian hadapan boleh dibuka. Adakah mereka di sana? Elise adalah turun benar-benar licin. Memeriksa calar, kerosakan (utama) dan penyejuk atau minyak di atas tanah.
- Memeriksa cap pengisi minyak pada "mayonis" dan minyak penyejuk. Penyejuk takungan bermakna dalam: lari atau menyimpan menggantikan akaun gasket. Mudah-mudahan menjadi dan untuk menggantikan bahagian ini sistem penyejukan keseluruhan dibersihkan di dalam. Saya nilaikan 545pond ini dilihat di UK. Semak melihat di pakar Lotus sebelum anda membeli: Sten (Den Hoorn) Perfeq (Valkenswaard) van der Kooi (Lochem, Amsterdam), FKM (Antwerp BE) FvhMotors (Waregem BE). Tidak tahu berapa banyak permintaan mereka untuk perkhidmatan itu. Boleh menyeronokkan kerana anda boleh bercakap banyak off, kos pembaikan sudah tahu dan ini adalah salah satu sebab mengapa orang menjual Lotus Elise mereka.
- Inlet mungkin terlalu panas untuk kegunaan litar banyak, memeriksa kerosakan haba.
- Semak dengan roda belakang kaki-link. Apabila litar boleh gunakan untuk retak dan pecah tiba-tiba. Dalam ujian memandu anda dengan segera jika ia rosak. Retak sukar untuk melihat, kimpalan kawalan cecair akan menghasilkan, tetapi pembunuhan besar-besaran sedikit.
- Periksa radiator. Mempunyai ini pihak plastik kemudian asal. Ini adalah tempat yang lemah. Tiada titik melarikan diri tetapi pendapat digantikan dengan aluminium penuh. Saya telah mendengar bahawa Ven Sten melakukan ini secara lalai. Satu titik di mana anda boleh bercakap dengan harga mungkin lebih rendah.
- Switching perlu berjalan dengan lancar. Jika ini tidak melampaui apa yang dipakai dan ini mudah diatasi dengan pakar. Jika segala-galanya gagal maka mungkin syncho dalam gear patah.
- Berbeza: Elise mempunyai diff kuat tetapi ramai mula cepat boleh membuat banyak bunyi bising.
- Bermain di pedal: pedal digantung pepejal plastik galas kosong. Berikut adalah beberapa kendur di akan datang.
- Casis terpaku kepada Elise dan mudah untuk melihat. Memeriksa kimpalan kerana ia bukan milik! Ia juga mudah untuk melihat jika terdapat mempunyai kerosakan pernah kerana ia adalah aluminium. Seolah-olah sedikit kertas yang crumpling bahawa cuaca diseterika betul. Casis mempunyai sesuatu: melarikan diri.
- Dalaman: Mungkin terdapat beberapa kakisan aluminium di bawah tikar. Kelihatan seperti serbuk putih. Apakah yang perlu dilakukan.
- Hendal mestilah tajam (hampir saraf, menurut beberapa orang). Ia mungkin berlaku bahawa ada bermain di datang dan penggantian adalah mahal.
- Sokongan lumbar kerusi adalah pundi kencing yang Belos di sebelah kerusi. Mengepam dan pastikan ia tidak mengempiskan serta-merta.
- Semak penggera dan immobilizer. merasmikan gangguan auto mula akan menghidupkan semula selepas 1 minit. Sama ada kod penggera pin disertakan.
- Semak kipas pemanas. kotak suis untuk kelajuan kipas yang berlainan boleh mengakis.
- Semak sejarah: tali pinggang masa perlu diganti dengan lebih kerap daripada biasa. Nasihat adalah setiap 4 tahun atau kira-kira 85000km. Terdapat model di mana keperluan untuk 60,000km itu.
Adakah anda benar-benar mahu krim tanaman dari segi prestasi dan mengambil gadai janji anda boleh mencari di sekitar dengan Elise dengan enjin yang berbeza Honda atau Audi. Terdapat banyak untuk mendapatkan sekitar dengan enjin Honda dan boleh mendapatkan satu perjanjian yang sangat baik sebagai penukaran pun kos lebih 16,000 euro!
Petua: Anda boleh memberi jaminan Elise semua risiko, walaupun ia berusia 10 tahun. Dengan kerosakan berjalan segera banyak dalam karya.

Pembaikan berikut

 • 134000 km
 • 28 Jun 2014 10:13

Pada APK keluar ia terpaksa kabel brek dan brek caliper penggantian betul. Ini bunyi seperti tanpa kos yang besar, tetapi ia sekali lagi setengah kembali.

Lebih buruk lagi adalah bahawa teras saya mengingatkan ia memberi. Saya mempunyai ia dibaiki di Lotus Dealer Belgium (Antwerp Koninckx). Jadi galas keluaran baharu, cakera klac, plat tekanan dan roda tenaga (rosak) * terus menelan *
Dan dalam perjalanan saya penjana kembali juga telah ditunjukkan telah memberikan nyawa-Nya (kali kedua kerana saya mempunyai kereta saya kan.

Ini adalah kos yang diperlukan. Dalam penggunaan bahan api, cukai jalan dan insurans Elise murah, tetapi pembaikan yang anda lakukan pada satu 1700 euro setahun. Saya telah diberitahu oleh beberapa orang bahawa ini adalah luar biasa, tetapi perbatuan juga luar biasa kerana saya Elise seperti penggunaan kereta setiap hari.

Saya mengambil beberapa masalah untuk membaca maklumat pada kereta saya sekali (yang dalam bahasa Perancis, bukan bahasa saya yang terbaik). Blok enjin adalah apa yang geli oleh pemilik sebelumnya. Sesuatu yang saya fikir kerana ia adalah terlalu awal untuk 100 (hampir dua saat lebih cepat daripada secara berasingan) dan menghabiskan lebih sedikit dari yang ditetapkan.

3.5
 • keselesaan 3.0
 • prestasi 5.0
 • kebolehpercayaan 1.0
 • kos 5.0
 • anda akan membeli kereta dari jenama ini? yes

Berikan pendapat anda tentang penulisan gaya dan kebolehgunaan. Sekurang-kurangnya lima menerima penilaian, purata penilaian akan dipaparkan.

 • buruk
 • tidak mencukupi
 • cukup
 • baik
 • sangat baik