Honda Jazz Hibrid 1.4 Exclusive (2011) ulasan

13pelaksanaankelajuantahun DibinaTahun pembelianMileage lalu
Jazz 1.4 Hybrid Exclusive
1, Mesin Sequential
2011
2011
112000 km
Kedudukan pembaca purata: 8.7 Penafian MyReview

Penerangan dan komen dalam seksyen kereta Myreview berdasarkan pendapat peribadi dan pengalaman pengguna. Sanoma Media Netherlands BV ( 'Sanoma') tidak boleh diadakan bertanggungjawab untuk kandungan atau akibat yang mungkin. Dalam Myreview kereta akan diletakkan di kedua-dua pengalaman baik dan buruk. Editor boleh ungkapan yang tidak memenuhi peraturan kelakuan atau mengubah suai undang-undang atau memadam pada setiap masa.

Ia tidak dibenarkan tanpa kebenaran Sanoma untuk menggunakan maklumat untuk Myreview Auto atau merebak melalui media lain.

IMPRESSION PERTAMA

 • 2500 km
 • November 3, 2011 14:28

Pada musim panas, saya akhirnya mendapat e-mel daripada pengurus armada. Saya mendapat untuk pergi mencari nafas baru.

Sudah tentu saya telah melihat semua sekitar masa itu bahawa pengganti yang sesuai boleh menjadi untuk Clio.

Keperluan adalah agak mudah:
- Lebih besar daripada Clio yang
- bayaran bulanan yang sama dengan atau kurang daripada Clio

senarai pendek awal saya adalah seperti berikut:
- Renault Megane 1.5 dCi Estate
- Ford Focus Wagon
- Toyota Auris Hybrid

Tetapi malangnya, dengan besar perjanjian (sindiran) antara majikan saya dan pemajakan, kedua-dua Megane dan Fokus terlalu mahal.

Jadi Toyota Auris kekal. Apabila Hibrid Honda Jazz melanda saya.

Auris memandu dengan sempurna dan juga mutu kerja dan bahan-bahan yang sangat baik. Tetapi dia sekali lagi agak mahal dan batang ini hanyalah kecil.

Jazz adalah sama luas, mempunyai sangat kaya, memandu dengan baik, kelihatan baik dan tidak mahal dari segi pengagregatan, pajakan sebagainya ..
harga pembelian sebenar untuk kereta di dalam kelas ini agak tinggi. Saya tidak menjangkakan bahawa ramai individu akan pergi untuk versi hibrid. Versi lain sebenarnya jauh lebih murah dan agak menjimatkan untuk digunakan.

Selepas dua larian ujian yang saya lakukan perintah yang Hybrid Honda Jazz Exclusive Deep Sapphire Blue.

Eksklusif adalah standard yang sudah penuh pilihan (sensor hujan, sensor cahaya, sambungan USB, kit kereta Bluetooth, Pemain CD, bumbung kaca, tingkap elektrik dan cermin, upholsteri kulit, kerusi panas, dan lain-lain), jadi terdapat sedikit tambahan untuk menambah (ex kilang).
Pilihan navigasi (terlalu mahal (2000 euro!)) Dan sensor letak kereta (tidak diperlukan dalam hatchback a) Saya tidak diperiksa.

Apabila peniaga lawatan saya (de Bois Utrecht - Top Dealer) menarik perhatian saya kepada pakej Sportmode itu. Ini termasuk roda 16 inci, spoiler dan jalur pada kereta. Ini peniaga-pilihan saya telah ditandakan tanpa jalur. Saya suka kerana terlalu banyak yang baik (atau buruk).

Pada 4 Oktober saya boleh memulangkan Clio dan mengambil Jazz pada Bois. Selepas semua rekod telah berurusan, saya akhirnya mendapat kunci.

Gabungan warna Dark Sapphire Blue Pearl dan rim ini kelihatan pada pendapat saya sangat baik. Setakat ini saya telah mempunyai oleh itu tiada tindak balas negatif. Nor sepanjang kereta.

Sejak hari itu aku telah duduk di atas 2500 km. Apa yang menonjol yang paling damai yang memberikan kereta semasa memandu. Ini adalah, antara lain, oleh CVT (a lebih bunyi enjin sedikit semasa pecutan lancar) dan panel pencahayaan instrumen yang berubah warna jika ia didorong kurang cekap (dari hijau kepada biru kepada biru). Hasilnya saya mula menunggang nyata lebih tenang.

enjin lancar cukup untuk menjalankan mana-mana yang baik. Anda tidak akan berkata-kuasa yang sangat sering penuh kerana sebab-sebab di atas. Hanya apabila penggabungan ke lebuh raya yang akan anda gunakan sebenar ini.

Fungsi hibrid selainnya berbeza daripada Toyota. Motor elektrik adalah untuk menyokong enjin petrol. Dia tidak akan naik elektrik sepenuhnya (Prius dan Auris berbuat demikian). Jika ada di bawah 50 km / h dipandu sangat konsisten, beliau akan meneruskan untuk pendorongan elektrik penuh. Enjin petrol akan kekal putar tanpa suntikan bahan api.
Oleh itu, persepsi berasingan perjalanan yang tenang, Jazz malangnya.
Walau bagaimanapun, enjin secara automatik akan menutup apabila bergerak.

positif lain:
- radio
Ini memberikan bunyi yang bagus, jelas dan penuh. Juga, apabila jumlah yang tinggi dicipta tidak ada keriut. Selain itu, saya juga akhirnya termasuk penyambung USB yang berfungsi dengan baik dan cepat. Walaupun saya merasa pelik bahawa kabel penyesuai diperlukan untuk menggunakannya.

- ruang
Walaupun Jazz secara rasmi di dalam kelas yang sama dengan Clio dia masih menawarkan lebih banyak ruang. Kedua-dua depan dan belakang saya boleh duduk dengan baik dengan 1m82 saya.
Di samping itu, tempat duduk belakang adalah di dalam dan di lipatan ke bawah. Apabila lipatan ke bawah kerusi itu ia bergerak ke bawah supaya hasilnya adalah tingkat yang benar-benar rata. Apabila lokap boleh contohnya. A silang basikal diletakkan di dalam kereta.

- Komputer papan yang sangat luas. Anda mempunyai beberapa kenyataan mengenai penggunaan semasa anda dan tunggangan anda yang terdahulu.
Juga anda berada di dalam memandu ekonomi ganjaran dengan daun. Seperti yang anda mendapatkan mendapatkan lebih banyak daun ia beransur-ansur menjadi pokok. Tidak sangat berguna, tetapi lucu.
Sudah tentu ia juga adalah untuk melihat motor untuk memandu itu bekerja pada kebimbangan.

mata negatif:
(Ya, ada, begitu juga dengan perkara yang sangat kecil)
- Lubang udara di hadapan tidak boleh dimeteraikan di atas papan pemuka.

- Kedua-dua wipers cermin depan untuk mengelap dan belakang hanya sebahagian kecil. Ia tidak benar-benar membimbangkan, tetapi ia boleh menjadi lebih baik.

Akhirnya ada penggunaan.
Ini telah menjadi apa yang kebanyakan orang berminat kerana ia adalah sebuah kereta dengan memandu hibrid.
Juga, saya ingin tahu apa nilai-nilai membuat untuk amalan.
Itulah sebabnya saya lakukan cukup baik yang terbaik untuk memandu ekonomi yang mungkin. Tetapi walaupun dengan usaha ini masih di mana-mana purata 5.9 liter setiap 100 km. Saya menjangkakan bahawa ini akan bertambah baik.

secara ringkas:
Luas, bergaya dan selesa, (agak) ekonomi dan eksklusif (versi hibrid tidak akan mendapatkan banyak dari jalan raya Dutch).

Saya akan memaklumkan kepada anda.

(Saya juga sedang tertanya-tanya jika dia memang boleh dipercayai seperti yang ditunjukkan dalam kepuasan trofi AutoWeek)

BANYAK UPDATE TOO LATE

 • 112000 km
 • 18 Ogos 2015 10:40

Saya akan mengemaskini ulasan ini lebih kerap, tetapi termasuk ayah adalah jumlah masa yang ada untuk ini malangnya agak terhad.

kemas kini begitu lewat bahawa kereta yang lebih lagi dua setengah bulan akan datang pada akhir kontrak pajakan beliau.

isu-isu

Empat tahun lepas sebenarnya telah hampir sempurna. Saya katakan hampir kerana hanya ada dipukul dan terdapat masalah dengan brek (atau masih sebenarnya). Dalam brek cahaya cengking brek di bahagian hadapan. Dengan brek sukar sedikit hilang lagi. Penggantian cakera dan blok menyelesaikan masalah ini hanya buat sementara waktu. Brek kereta masih baik. Jadi saya ragu-ragu sama ada saya akan pergi ke sini.
berkepala adalah betul-betul di papan pemuka dan hanya sekali-sekala boleh didengar. Ia juga seolah-olah boleh didengar dan hilang bergantung kepada bagaimana angin. Jadi mungkin terdapat hanya sesuatu di dalam salur udara. Oleh itu, adalah sukar untuk mengeluarkan semula dan oleh itu lagi sukar untuk menyelesaikan dengan peniaga itu.

Selain daripada kedua-dua mata, kereta itu adalah masalah. Hanya setiap 20,000 km giliran dan apa-apa lagi.

Walau bagaimanapun, kita pernah mempunyai skru di tayar dan juga isteri saya mempunyai pertembungan kecil. Tetapi ini adalah jelas tidak kesalahan kereta itu sendiri.

Kami berpengalaman Jazz Hybrid dalam tempoh empat tahun lepas sebagai kereta yang selesa, praktikal dan luas.

keselesaan

Walau bagaimanapun, tempat duduk standard Jazz yang saya lakukan tidak besar. Belakang adalah baik, tetapi kerusi itu adalah terlalu pendek. Itulah salah satu sebab mengapa kita pergi untuk versi Eksklusif. Ia adalah upholsteri kulit dan sebaliknya mereka memegang kerusi Jazz dengan kulit, mereka hanya meletakkan kerusi daripada Civic (dan Insight pada pendapat saya). Ini kerusi sesuai seperti sarung tangan. Terutamanya sokongan lateral di sini adalah sangat baik. Jadi jika dalam ujian memandu kereta untuk menolak kerusi, kita lihat versi Eksklusif.

praktikal

Amalan ini adalah salah satu mata jualan yang unik bagi kereta ini. Saya merujuk, lebih-lebih lagi, tidak langsung pada ruang, tetapi lebih kepada helah seperti: Dua cupholders baik dan boleh diakses, dua petak sarung tangan, di belakang pintu, tambahan terbuka luas (kecil berguna dengan kanak-kanak), kerusi sihir (tempat duduk belakang kedua-dua ke bawah dan ke atas boleh lipat) dan ruang simpanan di bawah tempat duduk belakang. Oh dan petak berkunci kecil di bawah tempat duduk belakang kadang-kadang juga terbukti berguna untuk menyimpan lebih banyak barang-barang berharga.

ruang

Akhirnya ada ruang di atas kapal. Walaupun ini adalah sangat baik sudah tentu masih agak. Dalam segmen B, ia adalah salah satu yang terbesar. Tetapi membandingkannya dengan purata C-segmentasi maka ia adalah jelas tidak tasik terbesar. Ia juga merupakan tempat di mana anda membuat perbandingan. Jika anda membandingkan dia contohnya. A Volvo V40. Kemudian V40 mempunyai batang yang lebih besar. Walau bagaimanapun, melihat ruang dengan katil rata dan pelancongan yang tersedia kemudian Jazz menang sekali lagi.
Saya berjaya juga pergi untuk hujung minggu dengan empat orang dewasa, dua anjing kecil dan bagasi.

mata yang lemah berada di sana:
- Gaya terlalu luas
gaya adalah hanya sangat luas dan contoh. Bulatan Oleh itu, berhati-hati untuk penunggang basikal terlepas pandang ini kelihatan.
- mencapai wipers
Dalam bahagian sebelum ini yang saya sebutkan ini sudah tetapi ia kekal sebagai titik ragu untuk bersama pemandu.
cermin depan adalah lebih segi empat tepat daripada persegi (kerana bentuk kereta). Walau bagaimanapun, wipers pergi dengan cara yang tradisional (menyapu kedua-duanya kanan ke kiri dan kembali lagi). Ini mempunyai akibat yang sebahagian besar di sebelah kanan atas tidak termasuk. Setiap penumpang itu akan melebihi 1m70 oleh sekeping dibersihkan untuk melihat jika ada yang mempunyai untuk duduk.
Ini adalah sangat mudah untuk menyelesaikan oleh wipers melanda kedua-dua luar (seperti contohnya. The Opel Zafira).
- sambungan USB
Mengapa penyesuai untuk duduk di sini sebelum saya boleh menikam dalam kayu USB?

pengalaman memandu

Kemudian ada memandu dan penggunaan. Ia adalah kereta yang sangat bagus untuk perjalanan. membentang panjang tidak masalah dan di bandar dia hanya sangat tangkas dan licin. CVT gearbox saya berasa sihat dan saya tidak pernah benar-benar mempunyai keinginan yang lain. Jelas sekali ia menyebabkan enjin untuk selamat mempercepatkan tiba-tiba akan menjadi lebih revolusi. Walau bagaimanapun, hampir setiap kereta dengan ini akan mengeluarkan lebih banyak bunyi bising. Individu yang mengalami bunyi ini yang harus aku lakukan untuk mendapatkan lebih tenang dengan pemecut.

Dari segi kuasa, ia adalah jelas tidak a-menetas panas atau sebagainya Perlahan-lahan dia tidak. Satu-satunya masa dia benar-benar perlu bekerja keras di lebuh raya melalui kawasan berbukit (Jerman Barat contohnya.). Tetapi di sini adalah untuk hidup.
Jika CVT tersebut dimasukkan ke dalam mod S dan mod ECO dia telah lumpuh sesuatu apungan dan tindak balas pendikit yang lebih tajam. bulatan segera diletakkan di dalam cara ini sekurang-kurangnya senyuman. Kelemahan adalah bahawa pendikit walaupun sangat ekstrem bahawa saya jatuh sakit selepas masa yang singkat. Oleh itu, saya akan mengesyorkan mempunyai CVT dalam D untuk kegunaan biasa dan mod ECO. Dengan cara ini, kereta itu adalah lebih senyap dan sesuai dengan lebih baik dengan memandu yang tenang.

Dalam mod S, anda sebenarnya boleh jangan menggunakan dayung pada stereng. Walaupun ini adalah lebih daripada gimik dan menambah ia tidak benar-benar sesuatu. Anda tidak akan dengan lebih cepat juga. Satu-satunya masa anda boleh menggunakan ini berguna untuk eg. Keturunan A dan mahu merosot.

Kemudian perjalanan. Ini terutamanya neutral dan tidak mencabar. Jangan mengharapkan kuda dan tajam seperti Ford Focus atau Honda Civic. Tetapi ia tidak mempunyai keseimbangan dalam penggantungan. Depan ini baik, di belakang ia adalah terlalu sengit. Berhati-hati supaya apabila ambang kerana ada orang di belakang.

penggunaan

Akhir sekali penggunaan. Sekarang saya mempunyai gaya memandu yang agak licin dan terdiri tidak berulang-alik saya lebuh raya. Ini bermakna bahawa saya duduk di sekeliling 5.7 5.8 liter setiap 100 km. Jika saya melakukan yang terbaik saya datang ke 5.3 dan 5.4L. Sekarang saya rasa roda lebih besar dan spoiler di sini juga bertanggungjawab (ulasan oleh lain pemandu Jazz Hybrid mempunyai nilai-nilai lain yang lebih rendah). Dalam tunggangan lain adalah kelajuan. Pada 100 km / h kereta ini agak menjimatkan. Purata lebuh raya Belanda tetapi anda boleh 120 atau 130 km / h dan kemudian penggunaan soars.
Kereta itu adalah sedikit lebih cekap berbanding versi bukan hibrid Jazz. Kos tambahan sebanyak Hybrid berat pada tahap itu tidak mengimbangi perbezaan dalam penggunaan bahan api.

Jangan berfikir bahawa penggunaan adalah satu-satunya perbezaan. Saya baru-baru dengan Jazz 1.2 CVT pengangkutan penggantian. Walaupun ini sudah pasti bukan kereta buruk adalah perasaan Hybrid masih kuat dan lebih matang untuk. perbezaan yang cukup besar untuk memandu secara berasingan kedua-dua jenis di dalam pemacu ujian. Di samping itu, Hybrid juga lebih cepat. Ini amat ketara apabila bateri apabila ia kosong (banyak contohnya trafik.). Kemudian anda membuat jelas bahawa kuasa yang lebih kurang boleh didapati.

akhirnya

Seperti yang dinyatakan, akhir sudah dekat. Walaupun kereta yang agak besar, kita masih mengidamkan lebih banyak ruang. Dengan satu bagasi kecil ditambah dan kereta sorong (Hari Joolz) sesuai dengan semua yang sangat baik. Tetapi akhirnya ada keinginan untuk kali kedua dan kemudian ia menjadi kepada bayi bahawa terdapat juga agak ketat (Tanpa pram perlu menyesuaikan diri tanpa masalah).

Kerana saya masih mahu kekal di 14% kadar cukai tambahan (soalan mudah wang) dan ruang lebih kehendak adalah tempat yang agak terhad. Iaitu Renault Clio Estate, TS Toyota Auris hibrid dan Peugeot 308 SW. Oleh kerana saya mahu jatuh daripada Clio masih untuk sekali C-segmentasi. Toyota adalah jenama kegemaran saya tetapi ini malangnya dibawa keluar dari pakej pajakan tahun lepas. Sebab itu saya keluar dengan 308 SW. Sebaik sahaja mereka saya akan berada di sana, sudah tentu, memberi ulasan tentang (dan lebih kerap mengemas kini).

5.0
 • keselesaan 5.0
 • prestasi 4.0
 • kebolehpercayaan 5.0
 • kos 5.0
 • anda akan membeli kereta dari jenama ini? yes

Berikan pendapat anda tentang penulisan gaya dan kebolehgunaan. Sekurang-kurangnya lima menerima penilaian, purata penilaian akan dipaparkan.

 • buruk
 • tidak mencukupi
 • cukup
 • baik
 • sangat baik