Didorong: Peugeot Expert 1.6 BlueHDi 95

Pakar baru ke-17 adalah penting untuk kedudukan Peugeot bahawa tahun-tahun akan datang akan menduduki dalam pasaran trak pikap, kerana ia mempunyai untuk mengambil pendirian dengan kereta ini berbanding pesaing kuat Transporter, Transit dan Trafik. Sama ada oleh itu dia mempunyai kemampuan, kita mengetahui tanggapan ini.

Ini adalah yang pertama daripada tiga rijimpressies van trio baru PSA dan Toyota; kami memandu berurutan penjelmaan dengan 95 hp (Peugeot ini), 115 hp (Proace) dan 150 hp (gelisah). Pertama, pakar boleh didapati, yang kita sengaja memilih enjin asas. Yang juga merupakan model asas tanpa penghawa dingin (€ 18,000) dikira pada minggu paling panas dalam setahun tidak cukup panas. Sistem penyejukan adalah juga pilihan, jadi anda perlu untuk bergerak ke € 1500 lebih mahal Pakar Premium. Mempunyai dia berdiri, kerana (kami serius terlepas) sensor letak kereta. Di samping itu dengan pelaksanaan 'kedua', ia juga disyorkan untuk memilih enjin varian yang lebih mahal. Bukan kerana kebolehan, tetapi kerana versi kuat dikaitkan dengan kotak gear enam kelajuan. Lima kelajuan menjadikan defisit Pakar melainkan jika anda boleh mengelakkan lebuh raya. Enjin 1.6 liter menjadikan 120 km / h 3000 rpm, yang jelas boleh didengar. Kasihan, kerana dia mempunyai lebih daripada tork cukup untuk 210 Nm pada 1,750 rpm untuk mengendalikan kelajuan perlahan. Pada musim luruh akan ada kotak gear enam kelajuan robotised didapati dengan enjin 95 kuasa kuda, tetapi ia adalah lebih baik untuk bergerak untuk sama-sama mahal versi 115-kuasa kuda dengan kotak gear enam kelajuan, yang kos dari € 20.600. Kereta ujian mempunyai penggunaan purata 6.3 l / 100 km; dengan kotak gear enam kelajuan mesti berupaya untuk menjadi lebih baik.

manfaat praktikal

Sound're memainkan peranan terlalu besar sedikit pada pakar, kerana casis juga menjadikan dirinya didengar. Luar biasa sekali, kerana PSA tinggi menentukan (penumpang) platform EMP2- di mana kereta itu dibina. Walau bagaimanapun menggesa ketara daripada meter pertama yang bergolek bunyi melalui kawasan pedalaman. Sin, kerana casis hanya besar untuk pujian keselesaan penggantungan. Pakar-lebih lagi adalah kawalan yang kukuh dan tepat. Satu Kelemahan adalah kesan diri yang mengetengahkan terhad; anda perlu untuk menghidupkan kembali kukuh selepas keluk ke kedudukan lurus ke hadapan, jika tidak, anda akan memandu ke dalam turapan. Dan lebuh raya memandu ke depan adalah tidak cukup padang stabil. kedudukan memandu yang selesa dan pedalaman juga digelar versi asas mustahil dilepaskan bajunya. Kegagalan ergonomik adalah bahawa titik tali pinggang atas tidak boleh laras; makan kami rendah. Dari segi jumlah beban (5.3 meter padu), dan dimensi Pakar sempit melebihi Traffic Renault, manakala Transporter VW adalah agak besar. Pakar cemerlang namun apabila ia datang kepada muatan, yang kemudiannya membawa kepada 1,140 kilo sesuatu (trafik) ke banyak (Transporter). Kelebihan praktikal daripada Pakar: hanya salah satu daripada tiga patut dengan 1.90 meter letak kereta yang paling (daripada Autoweek anyway!). Kesimpulan: Pakar mempunyai, seperti sama Toyota Proace dan Citroën Jumper, kedua-dua saiz dan ciri-ciri untuk masa depan yang cerah. A lebih mahal daripada versi asas sewajarnya cadangan tegas.