Apa yang nitrik oksida dan apa yang anda lakukan?

106In Gate Diesel adalah tentang pelepasan NOx. Tetapi apa yang sebenarnya adalah NOx? masa yang tinggi untuk mengambil lampu isyarat yang bagaimana dan mengapa oksida ini.

Dengan meningkatkan tekanan turbo dan meningkatkan nisbah mampatan boleh menjadi pengeluar enjin kedua-dua keupayaan dan kecekapan dalaman skru enjin pembakaran. Berapa tinggi anda boleh meningkatkan tekanan, dengan petrol ditentukan oleh had ketukan; anda baru sahaja mendapat untuk mengelakkan campuran secara spontan mula terbakar.

Dengan diesel anda tidak mengganggu mengetuk, lampu diesel serta-merta apabila anda bahan api ke udara suntikan dimampatkan (dan panas). Had atas di mana anda boleh meningkatkan tekanan menggunakan nisbah mampatan dan pengecas turbo, sebagian ditentukan oleh apa lagi yang boleh mengendalikan bahan dari segi suhu puncak.

Semua dalam semua, tekanan di dalam enjin diesel dengan itu boleh menjadi lebih tinggi daripada dalam enjin petrol (dan dengan itu juga dengan nisbah mampatan dan / atau tekanan rangsangan). Ini adalah kecekapan yang lebih tinggi enjin diesel. Apabila hasil yang lebih tinggi, penggunaan adalah lebih rendah dan dengan itu juga pelepasan CO2. Kerana molekul-molekul bahan api (hidrokarbon, CxHy) bertindak balas dalam pembakaran dengan oksigen (O2) dari udara kepada air (H2O) dan karbon dioksida (CO2).
 

CO2

Sebaik-baiknya oleh itu enjin, apabila ia datang kepada kecekapan dan CO2 pelepasan. Kita tahu CO2 sebagai gas rumah hijau dan dipintal oleh kumpulan militan saintis sama ada atau tidak menyumbang kepada pemanasan global pantas. Tetapi itu adalah perbincangan kita meninggalkan di sini hanya untuk apa yang ada. CO2 tidak toksik dalam mana-mana kes, kita menghasilkannya diri kita apabila kita menghembus nafas dan kita tahu sebagai gelembung dalam minuman berkarbonat dan bir; mereka hanyalah buih CO2.

Maarrr ... 'Tidak ada perkara seperti makan tengah hari percuma. " suhu adalah lebih tinggi daripada di enjin petrol dalam enjin diesel semasa pembakaran. Dan ia adalah tepat pada suhu puncak tinggi yang mengikat nitrogen tidak berbahaya (N2) dari udara mematuhi oksigen juga yang diperolehi dari udara (O2) untuk membentuk oksida nitrogen (NOx).

Nitrogen adalah istilah kolektif untuk nitrogen monoksida (NO) dan nitrogen dioksida (NO2). bahan-bahan ini adalah kedua-dua berbahaya kepada kesihatan dan menyumbang untuk memasukkan pengasidan hujan dan kesusutan ozon. Dan kami tidak mahu. Ini pelepasan NOx adalah masalah diesel biasa (walaupun enjin suntikan langsung tunggal kadang-kadang terjejas, tetapi pada tahap yang sangat terhad).

Dengan standard Euro 6 semasa perlu sebuah kereta diesel dengan kami hanya 80 miligram mengeluarkan setiap kilometer, satu 60mg kereta petrol. Itulah perintah yang sangat berbeza daripada apa yang mungkin datang dari ekzos CO2. Purata sekiranya kenderaan yang dijual mengeluarkan sehingga 130 gram CO2 setiap pengeluar kilometer di Eropah.


Bersiul dalam norma

Mana kereta dengan enjin petrol bersiul kekal dalam standard NOx, yang lebih sukar untuk diesel. Oleh itu had bagi minyak diesel adalah lebih tinggi berbanding kereta petrol. Tetapi ia tidak mustahil bagi diesel untuk memenuhi keperluan, hanya mengorbankan prestasi dan penggunaan.

Untuk mengurangkan suhu puncak, sebagai contoh, sebahagian daripada ekzos ke dalam enjin, ini dipanggil EGR (Exhaust Gas peredaran semula). Ini memastikan bahawa motor adalah kurang oksigen dan nitrogen masuk ke dalam (diesel yang beroperasi secara normal dengan kelebihan udara) dan gas ekzos adalah lengai (ia tidak mengambil bahagian dalam proses pembakaran), manakala ia adalah jisim yang haba pembakaran boleh mengambil supaya suhu di tidak naik terlalu tinggi, ruang pembakaran.

Ini mempunyai kesan yang menjejaskan pengeluaran NOx. Volkswagen membina varian EGR: sejuk tekanan tinggi EGR tanpa EGR tekanan rendah, sejuk EGR tekanan rendah tanpa EGR tekanan tinggi dan disejukkan EGR tekanan rendah dengan tidak disejukkan EGR tekanan tinggi. Yang varian digunakan bergantung kepada keperluan tempatan dalam pasaran di mana kereta itu dijual. Bagaimanapun, apa jenis EGR juga digunakan di sana, suhu yang lebih rendah mempunyai kesan negatif ke atas kecekapan dan prestasi.


Apabila ditinjau kembali mengurangkan NOx

Terdapat juga peluang selepas itu - dalam saluran saluran - untuk mengurangkan kepekatan NOx yang. nitrogen oksida boleh disimpan sementara di mangkin. Apabila sensor NOx dalam ekzos memerhati bahawa pemangkin tepu, terdapat disuntik bahan api tambahan sementara. Ini mewujudkan karbon monoksida (CO). CO ini untuk bertindak balas dengan NOx yang disimpan untuk tidak berbahaya N2 dan CO2. Jadi ia mengambil bahan api tambahan.

Pada mulanya, Volkswagen menggunakan opslagkat ini, yang dipanggil Gen1. Kemudian, jenama itu dipindahkan ke sistem SCR, Gen2. Dalam sistem SCR (Pengurangan Catalytic Selective, yang agak selektif hanya menangani NOx) dengan bantuan yang disuntik ke dalam saluran saluran larutan ammonia (NH 3) NOx ditukarkan kepada N2 dan air (H2O).

Bahawa penyelesaian ammonia dikenali sebagai AdBlue. Untuk trak yang kita lihat diisi semula di pam AdBlue stesen gas berdedikasi, reserbor berada pada kereta semasa penyelenggaraan (yang sepatutnya cukup). Bahawa perkara itu memerlukan penentukuran tepat, boleh bercakap untuk dirinya sendiri.

Ringkasnya, pelepasan NOx apabila anda mahu untuk mengurangkan pelepasan CO2, dan sebaliknya. Itulah dilema yang perlu berjuang dengan industri automotif. Dalam sebahagian besar ini adalah struktur ditentukan, tetapi dengan elektronik anda boleh menyesuaikan diri. Dan di mana Volkswagen kini telah melangkah setapak terlalu jauh.


Dalam Autoweek 40, iaitu dari 30 September di kedai, membaca semua cerita-cerita latar belakang Diesel Gate. Tiada pelanggan atau tidak mahu pergi ke kedai? Memerintahkan isu dalam talian daripada melalui autoweek.nl/bestel.