Didorong: Seat mesin Mii

59De kembar tiga kecil Kumpulan Volkswagen - Volkswagen Up, Skoda Citigo dan SEAT Mii Van Bel untuk penghantaran automatik. Atau sebaliknya, kotak gear automatik yang anda selalu hadapi dalam segmen A. AutoWeek masuk ke Seat Mii "automatik."

Yang tidak konvensional automatik atau mungkin secara logik sama, dua transmisi klac (DSG) tersedia di SEAT Mii dijelaskan. Mereka adalah penyelesaian cukup mahal, kotak gear robotized akan kos wang yang kurang, dan dalam segmen ini sudah mempertimbangkan setiap sen. Bercakap di mana, ditambah pula dengan bhp 1.0 60 950 euro -iaitu lebih mahal, versi 75 hp akan kos 1,200 euro tambahan. Ingin perniagaan anda secara automatik Mii'en masih ingat yang membawa anda 20 peratus selain daripada 14% untuk versi transmisi manual daripada Mii. Ini adalah disebabkan oleh pelepasan CO2 lebih tinggi sedikit daripada varian dengan transmisi automatik. cukai jalan percuma mereka nasib baik, tidak cukup bpm.

satu lif

mesin Mii berjalan yang kita sudah biasa dengan jenis ini kotak gear manual automatik. Perubahan rintangan tidak berjalan lancar. Ia sentiasa gasvoet terbaik lif sedikit, kemudian menghidupkan -iaitu lebih baik. Atau mengambil batang, lebih baik. Dalam bergerak ke hadapan bermakna untuk menolak gigi pada tuil ke belakang membuat untuk gear yang lebih rendah. Namun tangki ini lakukan berbanding contohnya MMT, penghantaran teknikal setanding Toyota Aygo tidak salah. Anda mendapati segala-galanya yang bin dilatih ekonomi memandu mungkin. Jangan tekan terlalu kejam ke bawah pemecut, dia membiarkan licin 1.0 tiga silinder dari revs rendah memanjat. Menolak terlalu keras, melalui perintang dalam pedal, dia akan menukar kembali, dan yang menjadikan ia sedikit kurang selesa. Adakah anda tergesa-gesa hanya mengambil diri kayu di tangan.

Kami memandu mesin Mii dalam kombinasi dengan 1.0 75 bhp, dan yang telah berjalan dengan lancar. Walaupun dia pecut 0.8 saat lebih perlahan dari 0 hingga 100 km / h daripada versi manual, yang bersamaan dengan kira-kira 14 kiraan. Mesin 60 hp mempunyai besar memerlukan lebih banyak masa, dan datang daripada menambah 15.3. Iaitu 1.1 saat lebih lama daripada manual yang diperlukan 60 versi hp. Kedua-dua mesin tidak banyak berbeza dari segi penggunaan, 4.4 liter setiap 100 kilometer kepada 4.5 liter untuk "sukar" tetapi sebagai bekalan berkata pelepasan CO2 daripada 103 dan 105 gram. Oleh kerana kategori tambahan yang lebih tinggi bermakna bahawa tambahan ini di Belanda yang menjadi tarikan kepada penunggang swasta.