Ini adalah Leaf Nissan yang baru!

234Na kempen teaser panjang mesin pemasaran Nissan dibenarkan untuk reda. Kerana ini adalah Leaf Nissan semua-baru!

Generasi pertama perintis elektro Jepun tahu untuk mencari pembeli. Sejak diperkenalkan pada 2010, menjual lebih 280,000 salinan dan Nissan telah bertahun-tahun cuba untuk menahan perhatian dengan menaik taraf model dengan kerap. Oleh itu disemak semula termasuk sistem pengudaraan dan adalah 30 kWh besar pek bateri yang boleh didapati bersebelahan dengan pek yang lebih kecil 24 kWh. Semua rak berakhir, dan begitu juga kepada kerjaya Leaf asal. Barça Leaf repays dia!

penggoda Sebelum ini kita dapat membuat kesimpulan bahawa Nissan melemparkan reka bentuk teknikal pendekatan yang agak berbeza. Generasi kedua daun mempunyai pengangkutan lebar 4.49 m panjang dan 1.79 m yang, dengan pengaruh iaitu IDS Concept agak selaras dengan negara lain di Nissan-gamma. Hatchback elektrik berjalan kurang untuk membeli hakikat bahawa dia adalah "berbeza" dan kelihatan agak ketat di. Sebagai kanak-kanak di zamannya, Daun juga mempunyai bumbung terapung menjadi amat popular. C-tiang yang sebenarnya dijalankan hitam. Walaupun bumbung hitam dalam gambar, terdapat juga warna-warna lain mungkin. jarak roda adalah 2.7 meter sebesar daun sebelumnya. Walau bagaimanapun, pendatang baru ini dengan berat 1,535 kilogram lebih berat sedikit daripada sebelumnya.

Di kawasan pedalaman, Nissan memasang 7-inci paparan warna pengukur; tempat duduk dan stereng lapisan biru mempunyai ciri-ciri jahitan. but sekarang berukuran 435 liter. Nissan juga meletakkan ke dalam stereng lebih tajam dengan menyemak penghantaran dalam wheelhouse itu.

powertrain

Maka mungkin soalan yang paling menarik: bagaimana besar adalah pek bateri daun baru? Sekarang: 40 kWh. kapasiti ini adalah 10 kWh lebih tinggi daripada pakej yang paling kuat dari 30 kWh yang kini menawarkan Nissan. Pek bateri adalah dari segi saiz betul-betul saiz yang sama dengan 30 kWh membekalkan salinan dalam daun sebelumnya. Nissan mendakwa telah bertambah baik untuk mencapai ketumpatan tenaga yang lebih tinggi, sel-sel individu bateri lithium-ion yang berlapis.

Mengikut kitaran NEDC itu, Daun baru mempunyai 378 kilometer untuk pergi jauh dalam bayaran. Sebagai perbandingan, versi 30 kWh Daun pertama ditendang kitaran pengukur mengikut 250 kilometer. Nissan Leaf elektrik tergantung dalam baru, 150 hp dan 320 Nm kuat. Sebelum ini nilai lapisan pada 109 hp dan 254 Nm. Perubahan kelajuan dengan 144 km / h tidak. Karena siapa yang set baru ini otot tidak mencukupi, Nissan memegang versi yang lebih berkuasa, satu langkah yang semakin pelbagai yang lebih besar. Ini muncul selepas pelancaran pasaran Daun.

kepandaian

Di dalam, apa yang dikenali sebagai e-Pedal mendapat tempat, pemecut yang mendapat operasi lain dengan menekan butang. Yang mengaktifkan mod yang dipanggil e-pedal, Daun boleh melambatkan dengan membiarkan pedal pemecut. Pelepasan penuh pendikit Daun akhirnya perlu membuat berhenti sepenuhnya. Walau bagaimanapun, brek pedal biasa yang akan digunakan untuk brek berat.

Nissan memaparkan teknik propilot sama Leaf sebagai Qashqai. Dengan propilot Leaf dapat memandu secara bebas dalam satu laluan di lebuh raya. Kereta itu membuat keputusan sama ada menghalang dalam mod autonomi atau pendikit dan diselaraskan. Sistem ini beroperasi pada kelajuan antara 30 dan 144 km / h. Daun mengekalkan kedudukannya di lorong, ketika membelok. Lebih banyak fungsi autonomi kita dapati di bawah ProPilotPark tajuk. Daun adalah sebenarnya mampu untuk meletakkan diri mereka ke dalam ruang letak kereta. Kereta ini di sini supaya dirinya depan dan / atau belakang. senarai itu berterusan dengan perniagaan Pencegahan Lane Departure, penyesuaian kawalan pelayaran, rasuk tinggi automatik, Forward Emergency Braking, pejalan Februari, trafik tanda pengiktirafan, memberi amaran untuk menyeberangi lalu lintas dan Nissan Around View Monitor.

Kenderaan ke grid

Tenaga dalam pek bateri daripada daun tidak semestinya bertujuan untuk kereta. Daun boleh digantung pada rangkaian elektrik terima kasih kepada teknologi V2G dipanggil (kenderaan-to-grid). Nissan melakukan ini untuk memberikan sokongan "[...] pemprosesan aliran tenaga boleh diperbaharui yang tidak teratur, supaya tenaga hijau adalah lebih mudah didapati dan murah." pemilik daun yang tergantung kereta mereka kepada rangkaian kuasa boleh membuat wang dengan ini.

Nissan menyimpan buku pesanan untuk daun baru dalam terbuka Oktober. Pada bulan Januari, salinan pertama akan diserahkan tahun yang akan datang. A harga bermula akan menyusul tidak lama lagi. Nissan mengeluarkan Daun baru dalam Oppama bukan sahaja terletak di tanah air, sama seperti sebelum ini di Smyrna (Amerika Syarikat) dan di Sunderland.